ФИФА ще спечели 6,1 млрд. долара от световното по футбол в Русия

ФИФА ще спечели 6,1 млрд. долара от световното по футбол в Русия

ФИФА ще спечели 6,1 млрд. долара от световното по футбол в Русия

ФИФА ще спечели 6,1 млрд. долара от Световното първенство по футбол в Русия, съобщава „Тю Йорк таймс“, като се позовава на финансови документи на международната федерация.

Спечеленото ще е с 10% повече от първите прогнози. Организацията планираше да получи 3 млрд. от продажбата на правата за излъчване, сумата в крайна сметка ще е с 60 млн. долара повече, цитира ТАСС.

Още 1,65 млрд. долара ще е печалбата от спонсорски договори – с 200 млн. повече в сравнение с договори за световното в Бразилия през 2014 г. Ръстът в приходите е свързан с това, че ФИФА е сключила повече сделки с китайски компании. 7 от 20-те спонсора на руския Мондиал са китайски.

През 2017 г. федерацията взе 160 млн. долара от производителя на спортни видеоигри EA Sports, която купи правата за използване на бранда на игрите през 2018 във футболния симулатор FIFA 18.

От шампионата в Бразилия ФИФА спечели 4,8 млрд, долара – с 1,3 млрд. по-малко отколкото от предстоящите мачове в Русия. Приходите през 2010 от мондиала в ЮАР донесоха на федерацията 3,9 млрд, долара, а сумата от световното в Германия през 2006 г. беше 1,9 млрд. долара.

Световното първенство в Русия започва утре. Финалът е на 15 юли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ