ФИФА завежда дело срещу бившия си президент

ФИФА завежда дело срещу бившия си президент

ФИФА завежда дело срещу бившия си президент

Международната футболна федерация (ФИФА) подаде наказателна жалба срещу бившия президент Сеп Блатер заради финансите на футболния музей на организацията в Цюрих, предаде USA Today.

ФИФА заяви, че подозира „престъпно лошо управление от бившето ръководство на ФИФА и компаниите, назначени от него“ да работят по музея – отдавна разглеждан като един от любимите проекти на Блатер, в обновена и наета сграда в центъра на швейцарския град.

Световният музей на футбола на ФИФА отвори врати през 2016 г., след като за него бяха похарчени 140 млн. долара за реновиране на офис сградата от 70-те години на миналия век.

Той трябваше да бъде открит около месец май 2015 г., когато Блатер спечели пети президентски мандат, но събитието бе отложено, докато той не напусна поста под натиска на американски и швейцарски разследвания на международни футболни служители.

Блатер ангажира ФИФА с договор за наем със собственика на сградата, застрахователната компания Swiss Life, според който се изисква футболната организация да изплати 360 млн. долара до 2045 г. при цени над пазарните.

Жалбата на ФИФА е била предадена на прокурори в Цюрих. „Този одит разкри широк спектър от подозрителни обстоятелства и провали в управлението, някои от които могат да имат криминален характер и поради това трябва да бъдат правилно разследвани от съответните органи“, каза зам.-генералният секретар на ФИФА по администрацията Аласдър Бел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ