Големите спонсори настояват Олимпиадата в Токио да бъде отложена за есента

Големите спонсори настояват Олимпиадата в Токио да бъде отложена за есента

Големите спонсори настояват Олимпиадата в Токио да бъде отложена за есента

Някои от най-големите японски спонсори на Олимпийските игри в Токио настояват за отлагането им, така че игрите да могат да станат достояние на повече зрители на живо, предаде Файненшъл таймс.

Това се случва само 50 дни преди официалното начало на игрите.

Става въпрос за 47 японски компании, които са платили повече от 3 млрд. долара, за да подкрепят Олимпиадата. Те искат провеждането да бъде отложено за септември или октомври тази година. Игрите трябваше да се проведат през 2020 г. и постоянно има слухове, че провеждането им отново може да не се случи по план.

„Едва ли организаторите ще се вслушат в  призивите, макар че е напълно логично игрите да се проведат едва когато има повече ваксинирани хора“, коментира представител на една от компаниите. Според него парите, които са отделили за Олимпиадата реално са хвърлени на вятъра, ако събитието не бъде отложено.

Към момента в Япония са поставени едва 12 ваксини на 100 души население, което е много малко в сравнение с водещите държави по този показател, като Израел (122), Великобритания (96) и САЩ (88).

Ваксинацията не е на дневен ред в Япония поради малкия брой случаи на COVID в страната. През последните месеци там регистрират между 50 и 70 нови случая на 1  млн. души население, докато в Германия например новите случаи дневно бяха по 400 на 1 млн. население само преди месец.

Въпреки това 80% от населението счита, че игрите трябва да бъдат отложени, когато настоящите мерки бъдат отхлабени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ