JP Morgan финансира новата Европейска Суперлига с 4 млрд. евро

JP Morgan финансира новата Европейска Суперлига с 4 млрд. евро

JP Morgan финансира новата Европейска Суперлига с 4 млрд. евро

JPMorgan Chase & Co. ще играе ключова роля в най-голямото сътресение в европейския футбол от 50-те години на миналия век, финансирайки така наречената Европейска Суперлига с 4 млрд. евро (4,8 млрд. долара), предаде Блумбърг.

Американската инвестиционна банка се е съгласила да направи първоначална инвестиция от 3,5 млрд. евро, за да подпомогне създаването на новия шампионат. Тази инвестиция ще набъбне до 4 млрд. долара след плащания и разходи, казва запознат източник.

Дотук се стигна, след като малка група от най-богатите футболни клубове, включително Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид, обявиха, че ще сформират собствен турнир – Суперига, който ще бъде конкурент на организираната от УЕФА Шампионска лига. Основателите на новата лига са 12 – 6 отбора от Англия, 3 от Испания и 3 от Италия - Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Челси, Арсенал, Тотнъм, Интер, Ювентус и Милан. Още три клуба ще бъдат поканени да станат основатели. Освен 15-те постоянни членове на лигата, други пет отбора ще могат да участват в нея след ежегодни квалификации.

Според запознати източници клубовете са подписали обвързващо споразумение за участие в Суперлигата в рамките на няколко години. Именно това споразумение е било от ключово значение за финансирането на JP Morgan, което според същите източници ще бъде при лихва между 2% и 3% за 23-годишен период.

Новината за новата Суперлига представлява най-голямото сътресение в европейския футбол от създаването на Шампионската лига през 1955 г. Националните лиги на Англия, Испания и Италия, Международната футболна федерация (ФИФА) заплашиха да предприемат съдебни действия срещу тези клубове и дори да ги изхвърлят от националните им първенства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ