Какви ще са загубите, ако Олимпийските игри в Токио бъдат отменени?

Какви ще са загубите, ако Олимпийските игри в Токио бъдат отменени?

Какви ще са загубите, ако Олимпийските игри в Токио бъдат отменени?

Във връзка с нарастващата опасност от пандемията с коронавирус COVID-19, организаторите на олимпийските игри в Токио това лято обявиха, че игрите могат да бъдат отложени, но засега няма опасност да бъдат отменени, съобщи Zerohedge. Te дадоха и подробности за това какви са разходите по организирането на олимпиадата.

Харуюки Такахаши, един от членовете на изпълнителния съвет на организационния комитет на Токио 2020, заяви че олимпиадата може да бъде отложена с една или две години. и допълни, че отмяната ѝ ще има значителни финансови последици.

"Не мисля, че Игрите могат да бъдат отменени. Говорим само за забавяне", заяви Такахаши пред The ​​Wall Street Journal. "Международният олимпийски комитет (МОК) би изпаднал в затруднение, ако има анулиране. Само американските телевизионни права им предоставят наистина огромна сума."

Казухиро Татеда, експерт по инфекциозни болести на японското правителство, заяви, че бързо разпространяващият се вирус може да се задържи много по-дълго, отколкото мнозина са предполагали, въпреки предстоящия топъл сезон. "За разлика от грипа, който изчезва с по-топлото време, според мен реакцията на новия коронавирус ще продължи половин година или година", заяви Татеда пред NHK във вторник.

От своя страна Международният олимпийски комитет и местните организатори казват, че подготовката за игрите върви по план , но часовникът тече.

Годишните доклади на МОК показват, че са платили почти 14,4 милиона долара застрахователна премия за защита срещу отмяна на Олимпиадата в Рио през 2016 г. и 12,8 милиона долара за политика за покриване на зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьонгчанг, Южна Корея.

Но не е ясно каква е застрахователната премия за Токио. Миналата седмица президентът на МОК Томас Бах беше помолен да каже дали застрахователната премия е нараснала до 20 милиона долара но, той отговори, че не знае.

Отмяната на Игрите не само би довела до големи нарушения в международния спортен календар, но би имала сериозни финансови последици както за МОК, така и за Япония и света.

Както съобщава АП, Токио официално харчи 12,6 милиарда долара за организиране на Олимпиадата, въпреки че одитната служба на националното правителство казва, че е поне два пъти по-висока сума. Андрю Цимбалист, професор по икономика в Smith College в Масачузетс, заяви, че разходите за строителство за едно място в Япония са 1,43 милиарда долара. Бюджетът на местния организационен комитет от 5,6 милиарда долара е от частни инвестиции, а останалите средства идват от японските данъкоплатци. Около 1 милиард долара от местния оперативен бюджет трябва да дойде от продажбата на билети, което би било загубено, ако игрите продължат без фенове на празни стадиони.

"Загубите ще бъдат големи и за МОК, и за радио-телевизионните оператори, и за застрахователите", казва Виктор Матесън, икономист по спорт в колежа на Светия кръст в Уорчестър, Масачузетс. "Тази загуба ще дойде от нечий джоб в зависимост от това как са подписани всички договори".

Матесън добави, че спортистите са най-уязвими от финансовия шок. "За спортистите, продължителността на кариерата им не е дълга и Олимпиадата би била удар по финансовата възвръщаемост на техните инвестиции".

Освен правителства, спортисти, треньори и спортни служители, местни организатори и фенове също ще бъдат потърпевши.

АП отбелязва, че 73% от приходите на МОК се получават от продажба на права за излъчване. NBC състави поне половината от тези изплащания през последния олимпийски цикъл. Други 18% от приходите на МОК са от продажба на спонсорства. Компанията майка NBC Comcast заяви, че договорът им с МОК и застраховката ще им позволи да се избегнат загуби, ако игрите бъдат отменени. Въпреки това, NBC ще загуби стотици милиони долара от рекламни пари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ