Катар за пръв път приема Гран При от Формула 1

Катар за пръв път приема Гран При от Формула 1

Катар за пръв път приема Гран При от Формула 1

Катар ще приеме първото в историята си състезание от календара на Формула 1, заменяйки отменения старт в Австралия. Гран При-то ще се проведе на пистата „Лосаил Интернешънъл“, северно от Доха, на 21 ноември, и ще формира първата част от края на сезона във Формула 1 в Близкия Изток, като ще бъде последвано от състезания в Саудитска Арабия и последното за кампанията Гран При в Абу Даби.

В добавка, Катар подписа и десетгодишно споразумение да домакинства на кръг от Ф1 от 2023 г., съобщиха организаторите, цитирани от gong.bg.

Гран При на Австралия, традиционно откриващо сезона в най-престижната автомобилна надпревара, беше изместено за края на сезона в опит да бъде гарантирано провеждането му предвид коронавирусните рестрикции. Независимо от това, то бе отменено за втора поредна година.

„Много сме щастливи да приветстваме Катар в календара на Формула 1 този сезон и в дългосрочен план от 2023-а. Показахме, че можем да продължим да се адаптираме и има огромен интерес към нашия спорт, и надеждата от много локации за приемане на Гран При. Огромното усилие от всички тимове, Ф1 и ФИА направиха така, че да можем да организираме календар с 22 състезания – нещо, което е много впечатляващо по време на предизвикателна година и нещо, с което всички можем да се гордеем“, каза президентът на Ф1 и главен изпълнителен директор Стефано Доменикали.

Пистата „Лосаил“ отвори през 2004 и е приема състезания от MotoGP оттогава под прожектори, които ще бъдат използвани и за Гран При-то. В своето изявление Ф1 заяви, че ще потвърди мястото на състезанието в Катар от 2023 г. нататък на по-късен етап, предполагайки вероятна промяна от „Лосаил“. Катар ще приеме и Световното първенство по футбол в края на следващата година. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ