Лео Меси спечели седма „Златна топка“

Лео Меси спечели седма „Златна топка“

Лео Меси спечели седма „Златна топка“

Лионел Меси спечели седмата в кариерата си „Златна топка“, с което вече има две титли преднина пред главния съперник Кристиано Роналдо. Въпреки че годината за футболиста може да се счита за относително слаба на клубно ниво, той изигра важна роля в помагането на Аржентина да спечели „Копа Америка“ по-рано през годината, пише CNN.

„Наистина съм горд, че отново печеля „Златната топка“ на „Франс Футбол“, каза Меси. Той благодари на семейството, приятелите и всички хора, които го подкрепят.

 

 

Бившият нападател на „Барселона“, който през 2021 г. се премести в „Пари Сен Жермен“, е носител на наградата през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 година. Този път в топ 3 на селекцията попаднаха Роберт Левандовски от „Байерн“ Мюнхен и Жоржиньо от „Челси“.

По време на церемонията Меси натисна бутон, с който освети един от символите на Париж – Айфеловата кула.

 

 

При жените носителка на титлата е Алексия Путеяс от „Барселона“, която през годината е белязала 37 гола и 27 асистенции. Тя пребори съотборничката си Дженифер Ермосо за спечелването на наградата, която се присъжда за трети път.

 

 

Списъкът с номинираните се съставя от френското издание „Франс Футбол“, след което група журналисти от цял свят гласуват за победителите.

Друга звезда на „Барселона“ – Педри, спечели трофея „Копа“, който се присъжда на най-добрия играч до 21-годишна възраст.

Левандовски не си тръгна с празни ръце, тъй като бе обявен за нападател на годината – нов приз, въведен през 2021-ва. Вратарят на Италия Джанлуиджи Донарума спечели „Яшин“ за най-добър вратар.

Европейският шампион „Челси“ бе обявен за клуб на годината, с което стана първия тим, получил наградата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ