Лионел Меси коронован с рекордната шеста „Златна топка“ в компанията на Стоичков

Лионел Меси коронован с рекордната шеста „Златна топка“ в компанията на Стоичков

Лионел Меси коронован с рекордната шеста „Златна топка“ в компанията на Стоичков

Лионел Меси спечели „Златната топка“ на списание „Франс Футбол“ за шести път в своята кариера. Аржентинският гений бе избран за най-добър футболист в света през 2019 г., оставяйки зад себе си защитника на европейския клубен шампион "Ливърпул" Върджил ван Дайк, следван от суперзвездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо, събрал пет такива приза. Така Меси бележи своеобразен рекорд и изпреварва Роналдо като многократен носител на приза.

Отличието му бе връчено от миналогодишния №1 Лука Модрич. На червения килим на парижкия театър „Шатле“ Меси бе съпроводен от българската футболна легенда Христо Стоичков. 

Лео Меси призна, че се наслаждава на футбола и годините в него, тъй като краят на активната му спортна кариера изглежда близо, което донякъде смути зрителите в залата. 

„Искам да благодаря на моя клуб, моите съотборници, които са част от тази награда, както и на журналистите. Преди десет години получих първата си „Златна топка“ тук, в Париж. Помня този ден, когато дойдох с тримата си братя и бях на 22-годишна възраст. Днес получавам шестата си „Златна топка“. Всичко е специално за мен, с моята жена и трите ни деца и съм късметлия, че братята ми и много братовчеди са тук”, заяви от трибуната Лионел Меси, цитиран от gong.bg.

По думите му, през цялата си кариера той не е спирал да мечтае, да подобрява своите умения и да се наслаждава на футбола.

„Благодаря на Господ, че ми позволява да правя това, което обичам. Тези мигове са наистина велики, защото отказването от играта приближава, но имам още няколко години. Изглежда, че времето върви бързо”, призна още Лео Меси. 

Бях много близо до отличието, но мисля че то отива заслужено в Меси. Никога не съм си мислил, че ще бъда сред призьорите в такава анкета и съм горд да съм сред толкова добри футболисти, със сигурност ще ме амбицира да работя още по-здраво“, заяви завършилият на второ място Върджил ван Дайк.

Призът „Копа“ за най-добър млад футболист спечели Матайс Де Лихт, който бе в основата на силното представяне в Шампионската лига на холандския гранд „Аякс“, стигнал до полуфиналите на турнира. През лятото Де Лихт смени Амстердам с Торино и италианския първенец „Ювентус“.

Трофеят „Лев Яшин“ за най-добър вратар отиде при стража на европейския клубен шампион „Ливърпул“ Алисон Бекер. Бившият играч на „Рома“ триумфира и с Бразилия в Копа Америка.

За втора поредна година „Златна топка“ имаше и при дамите, където за №1 беше избрана Мегън Рапиноу. Тя имаше основен принос за световната титла на САЩ.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ