Момиче от България е на първо място по шах в света

Момиче от България е на първо място по шах в света

Момиче от България е на първо място по шах в света

15-годишната Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча е - първа в света по шах, споделя Нова телввизия. Вече втори месец тя е на върха в световната ранглиста по шахмат до 16 години.

Страстта й към черно-бялата дъска идва още в детската градина. „Аз бях на четири. Тогава баща ми ме научи, как се местят фигурите. Запозна ме с играта. След това, заедно с дядо ми, започнаха да ми показват, как се играе. Научих правилата”, споделя момичето.

Година, след като бащата и дядото увличат Нургюл по шахмата, момичето се пробва и на първия си турнир в Силистра. Тя е най-малкият участник –  дори не е навършила 6 години. „Станах първа до 8 години, като не бях навършила 6. И ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам. Имам десет държавни титли, мисля. Аз винаги съм искала да стана световна шампионка за жени. Да се приближа максимално до Антоанета Стефанова, защото тя ми е любимата шахматистка”, разказва Нургюл Салимова.

След като става републикански шампион е поканнена в националния отбор и с нея се заема треньор. Младата шахматистка има вече девет титли и една републиканска за жени. Има и една световна титла за момичета до 12 години и една европейска за момичета до 8 години. Шампионска е на Европейският съюз сред момчетата и момичетата до 12 години за 2015г.

За да тренира й се налага да пътува и в чужбина, тъй като у нас не се провеждат турнири за покриване на норми, толкова често. Подготвя се и дистанционно за състезанията, заедно с треньора си Живко Жеков от Бургас. Специалистът признава, че момичето от село Крепча е явление за този спорт. „Вече десет години сме заедно. През тези години и други хора са работили с нея. Това, което я отличава е, че тя наистина иска да стане шампион. За нея шахът не е временно занимание”, споделя треньорът.

Челната позиция в световната ранглиста за жени на Нургюл ще трябва да бъде защитена още този  април. Тогава й предстои Европейско първенство за жени, а в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ