Над 500 състезатели ще участват на "Дан Колов - Никола Петров"

Над 500 състезатели ще участват на Дан Колов - Никола Петров

Над 500 състезатели ще участват на "Дан Колов - Никола Петров"

Над 500 състезатели от 32 държави ще се включат в престижния турнир по борба "Дан Колов - Никола Петров" в столичната зала "Асикс Арена" между 21-и и 25-и март. Надпреварата ще бъде най-силна на европейска почва преди континенталния шампионат, който ще започне в последната седмица на месец април в Каспийск, Русия, а повечето отбори ще определят съставите си именно в България.

"Очертава се силен турнир. Имаме записани над 500 състезатели от 32 страни, като повечето водещи нации имат представители. Ще бъде добра проверка за това на какво ниво сме. Ще участваме с почти всичките ни водещи борци и ще видим докъде сме стигнали с подготовката за европейското първенство", каза президентът на Българска федерация по борба (БФБ) Христо Маринов по време на среща с медиите.

В класическия стил българският отбор разполага с 20 състезатели, но от списъка липсват едни от най-изявените борци през последните години Иво Ангелов и Елис Гури, които обаче се подготвят с отбора. Световният и европейски шампион от 2013-а година Ангелов е с разредена програма и се пази за еврофиналите, докато Гури все още не е решил дали да се бори в категория до 97 килограма, или в тежката до 130.

"Продължаваме лагера в Тетевен, където има много чуждестранни отбори. Всичко върви добре, но имаме и някои контузии. За втори път ще участваме с партер и тепърва предстои да видим как ще ни се отрази това. Чужденците ще останат с нас и след този турнир, за да се подготвят за европейското", каза треньорът на класическия стил Армен Назарян.

В свободния стил отсъства Михаил Ганев, който е пред отказване от активния спорт. Треньорът на отбора Серафим Бързаков, който е трикратен носител на пояса "Дан Колов", все още не знае дали световният шампион от 2010-а година ще продължи да се бори.

"Дори и да го направи, едва ли ще бъде за повече от няколко турнира", уточни Бързаков. "Отборът ни е доста млад и почти изцяло обновен. Поради травма ще почива Георги Вангелов, а за Али Умарпашаев ще преценя преди самите схватки. Направихме лагер с някои други отбори и съм доволен".

Бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова няма да се бори в категорията свободен стил жени, след като претърпя операция през декември и нейното лечение ще продължи още 4-5 месеца.

"Единствената липса е на Елица Янкова, която претърпя операция. На нея не може да се разчита преди световното първенство, но и за тогава шансовете са много малки", каза треньорът Петър Касабов. "Чуждестранните отбори уважиха нашия турнир и почти всички ще определят съставите си в България. Конкуренцията ще бъде огромна".

Схватките ще бъдат провеждани на четири тепиха, а входът за зрители е свободен. БНТ1 ще излъчи на живо всички финали в отделните категории.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ