Непобедимият съюз между спорта и бизнеса

Непобедимият съюз между спорта и бизнеса

Непобедимият съюз между спорта и бизнеса

Марио Илиев е изпълнителен директор за България и Сърбия на фармацевтичната компания Montavit. Преди това дълги години е финансов директор, след което директор Продажби и бизнес юнит в Astra Zeneca. Има MBA от City University, магистратура по здравен мениджмънт от Медицинския университет в София, магистратура по макроикономика от УНСС, както и бакалавърска степен по международен бизнес от WU Виена. Дълги години е състезател по волейбол, а понастоящем практикува триатлон и плажен волейбол. В края на 2019 година бе избран за председател на УС на Българската асоциация по триатлон. Ръководството на един от най-атрактивните олимпийски спортове има амбициозна програма за 2021 година, в която са вградени и пресечните точки между спорта и бизнеса.

- Господин Илиев, за всички е ясно, че спортът в голяма степен е бизнес, особено в световен мащаб. Може ли обаче спортът да бъде полезен за бизнеса?

- Спортът е неразделна част от моя живот от ранна детска възраст. Благодарен съм на родителите ми за тази безценна възможност. От 4-годишен майка не пропускаше ден да не ме заведе на плуване, а баща ми запали страстта ми към волейбола. В годините има много ситуации, в които спортът ми е помагал. Изградил съм стотици ценни приятелства и контакти, които са прераствали и в успешни бизнес начинания. За себе си смятам, че съм взел максимум от спорта - качества като увереност, постоянство, воля, чувство за отговорност и работа в екип. Всички тези качества са и необходима предпоставка за всяка успешна работа. Моето мнение е категорично - връзката между спорта и бизнеса е силна. Спортът сплотява и обединява хората и е силен мотиватор за постигане на високи бизнес цели. Спортът намалява значително стреса, породен от някои по-напрегнати ситуации и лично на мен ми помага да взимам по-спокойни и зрели решения. Като добавим и темата за здравето - особено актуална през последната година, определено спортът е начин за справяне с много от предизвикателствата на новото време.

- Хората от бизнеса се подчиняват на ясни закони. Понякога им е нужно да получат предизвикателство от средата отвън, за да поддържат своята мотивация - може ли спортът да бъде това предизвикателство?

- Както индивидуалният, така и отборният спорт може да има функцията на мотиватор за хората от бизнеса – и за екипите, и за мениджърите. През последните години триатлонът става известен в САЩ и Европа като „новият голф“ и много заети хора - предприемачи, мениджъри и служители се обръщат към триатлона, намират време за тренировки, за да мотивират себе си и колегите си. Триатлонът включва някои от най-популярните и достъпни спортове – плуване, колоездене и бягане и редица бизнес хора, независимо от възрастта си, решават да поддържат спортна и умствена форма чрез него. В Българската асоциация по триатлон ние подкрепяме тази теза и търсим начини да въвлечем бизнеса в работата на Асоциацията. От една страна през 2020 и 2021 г. привлякохме редица спонсори като Uniqa, Speedy, Mercedes, Asics, КЦМ 2000, Remixshop.com, Smile Credit и други, които подпомагат дейността ни и здравословното развитие на младите спортисти, трениращи при нас.

Тази година, успоредно с двете големи първенства по триатлон за професионални атлети през юни и юли, организираме корпоративна щафета, в която всяка компания, която иска да направи интересен тийм билдинг за своите служители, може да регистрира отбор. Смятаме, че това е една от малкото възможности в настоящата обстановка фирмите да мотивират екипите си, да подсилят отборния дух и да се забавляват. На сайтовете на двете първенства сме публикували снимки на някои от фирмените отбори, които се включиха през 2020 г. в щафетното състезание – https://burgas.triathlon.bg и https://plovdiv.triathlon.bg . Регистрацията за корпоративните щафети ще бъде отворена на тези сайтове до края на месец май, а самите състезания ще са в кратки дистанции, изпълними от повечето хора и ще предложат незабравими преживявания в Морската градина в Бургас и на Гребната база в Пловдив.

- Какво от опита си в бизнеса се опитвате да приложите в управлението на една сравнително млада българска спортна организация, която има минимален държавен бюджет?

- Целият управителен съвет на Асоциацията по триатлон работи про боно. В организацията сме събрали хора от бизнеса, които приемат за своя кауза спорта и здравето на децата - в клубовете ни в цялата страна има от 6-годишни малчугани до зрели хора и цели семейства. Мисията ни е да популяризираме триатлона и активния начин на живот. Защитаваме философията на lean management, в която имаме сравнително малък административен и управленчески екип, който комуникира с клубовете в страната и реализира целите ни. Имаме бърза комуникация и вземане на решения и всички разходи, които не подпомагат директно клубовете, развитието на спорта и състезанията са сведени до минимум. Така целият ни бюджет, който за момента идва основно от спонсори, реално допринася за развитието на спорта триатлон, както и за популяризиране на важността му за здравето на подрастващите и на хората от бизнеса.

- “Сплотеност, издръжливост, инклузивност” - как са свързани трите думи във визията на Асоциацията?

- Триатлонът е спорт за издръжливост на тялото и ума. Ние сме модерна етична организация -двама от членовете на борда са дами, има двама мъже. Сред трениращите също имаме добро представяне както на мъжете, така и на нежния пол. По линията на инклузивността и сплотеността имаме интересен проект, в който се включват няколко известни в България спортисти. Проектът ще популяризира инклузивността и социалната отговорност в обществото чрез триатлона. Ще споделим повече за него съвсем скоро.

- През 2020 година учредихте стипендии за талантливи деца, като финансирането дойде изцяло от корпоративните ви партньори. Какви са целите ви за 2021 г.?

- Учредихме Българската асоциация по триатлон (БАТ) в края на 2019г., като много бързо спечелихме доверието, както на всички активни спортни клубове, така и на Министерството на младежта и спорта - още през март 2020 получихме лиценз на спортна федерация. Като съвсем млада организация нямаше как да бъдем включени в бюджета на ММС за 2020 г. Така едно от големите предизвикателства, за да започнем да реализираме амбициозните ни цели, беше да привлечем партньори от бизнеса и съмишленици. Смятам, че целият УС на БАТ се справихме отлично с тази задача, най-вече заради прозрачността и изградените етични модели на работа в асоциацията.

Една от първите ни цели беше да подкрепим талантливите деца във всички възрастови групи. Искахме да дадем добрия пример, че техният труд и резултати се оценяват и да ги мотивираме да продължат все по-уверено напред. Финансирането на стипендиите беше изцяло осигурено от бизнеса.

Желанието ни беше да изградим и високо професионална платформа за изява на всички състезатели. Проведохме две държавни първенства в Русе и Пловдив през 2020 г., като в тях взеха участие над 250 картотекирани състезатели. Организацията включваше и отворен старт за аматьори, тъй като в България триатлонът набира сериозен интерес сред по-широката аудитория. Всичките ни усилия бяха високо оценени, както от институциите в лицето на ММС, БОК и съответните общини, така и от спортните клубове, треньори, състезатели и родители. За нас най-голямата награда е значителния ръст на активно трениращите спортисти и деца, като за една година броят им нарасна трикратно до почти 600.

- Като човек от бизнеса, имате ясно формулирани цели и като шеф на Асоциацията - в този смисъл как се опитвате да надскочите вече постигнатото в една сложна пандемична ситуация?

- Целите дават стратегическата насока за развитие. Както в бизнеса, така и в спорта, не се отказваме, докато не ги постигнем. Мога да споделя, че триатлонът има известно предимство в контекста на пандемичната обстановка – той се случва на открито и дори в щафетен формат, няма близък контакт между участниците. Една от целите ни през тази година е формирането на млад и перспективен национален отбор, като в подготовката му ще се водим от най-добрите и утвърдени практики в Европа. Вярвам, че има много потенциал за високи спортни резултати и успехи, с които да се гордеем в бъдеще.

Бихме искали също така да представим триатлона във всички спортни училища в страната. Работим в партньорство с НСА, където триатлонът има традиции, за да създадем програма за обучение по триатлон в спортните училища в страната. Работим и по сериозна европейска програма за развитие и популяризиране на триатлона, като чрез нея се надяваме да удвоим децата в спортните клубове.

През 2021 г. отново сме планирали провеждането на две големи състезания: държавните първенства на 26-27 юни, Морска Градина, Бургас и 10-11 юли, Гребен Канал, Пловдив. Както споменах по-рано, и в двете организираме корпоративна щафета за фирми и ще се радваме все повече компании сред вашите читатели да се включат и да изпитат емоциите от екипната работа в едно ново предизвикатлество.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ