Нов закон позволява на САЩ да преследва допинг нарушителите по целия свят

Нов закон позволява на САЩ да преследва допинг нарушителите по целия свят

Нов закон позволява на САЩ да преследва допинг нарушителите по целия свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа нов закон, който ще позволява на страната да преследва допинг нарушителите ма международни спортни състезания, независимо от тяхната националност.

Новият закон, който носи името на Григори Родченков - руснакът, който направи разкритията за системните допинг нарушения в Русия под държавен чадър, е насочен не срещу спортистите, а срещу треньори, агенти и съдии.

Според текстовете в закона, нарушителите могат да бъдат глобени с до 1 милиона долара и осъдени на до 10 години затвор. През ноември американският Сенат прокара законопроекта без възражения, а с подписа на Тръмп той вече влиза в сила.

"Използващите допинг трябва да са наясно - в града има нов шериф, така че мамете на своя собствена отговорност. Надяваме се и други страни да се присъединят към нас в битката, като приемат свои собствени антидопинг закони и си партнират със САЩ по отношение на международното прилагане на закона, за да бъдат защитени правата на чистите атлети по света", коментира самият Родченков.

Законът няма да се отнася до американските професионални и университетски спортове, тъй като всякакви нарушения в тях се покриват от настоящото законодателство на Американската антидопингова агенция.

Световната антидопингова агенция (УАДА) изрази своята критика към новия закон и заяви, че се притеснява, че той ще "наруши съществуващата международна антидопингова рамка".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ