Огромен скандал в световния тенис, замесени са и българи

Огромен скандал в световния тенис, замесени са и българи

Огромен скандал в световния тенис, замесени са и българи

Огромен скандал тресе световния тенис от няколко дни. Десетки, дори стотици тенисисти, сред които и българи, са замесени в схема за черно тото, предаде френския вестник L’Equipe. Разследването на уговорени мачове е започнато от белгийските власти.  На този етап е установено участие на играчи от Франция, а белгийската полиция вече се е свързала с колегите си от България, САЩ, Германия, Холандия, Египет и Словакия, за които се смята, че също има замесени спортисти.

Задържани са били 17 играчи от ниските нива на тениса във Франция. След разпит е установено, че те са получавали от 500 до 3000 евро за уговаряне на мач, сет или гейм. Организаторът на черното тото е лице, подвизаващо се в Белгия. Казва се Григор Саргсян и от арменски произход. Прякорът му е „Маестро“.

Белгийските власти споделят, че към момента имат основания да подозират цели 137 тенисисти.

Част от играчите са разкрили, че са приели сумите, понеже наградните фондове на малките турнири са прекалено скромни и не стигат за покриването на техните разходи. Често срещали така наречения „Маестро“ по тези надпревари, като там той се опитвал да стигне до повече състезатели, предаде Tenniskafe. Описват го като приятелски настроен човек, който не изглеждал заплашително.

Към момента най-големият брой разпитани са във Франция. Имената на първите четирима са Джулс Окала (21 г.), Мик Лескюр (25), Яник Тиван (32) и Джером Изерило (29). Последният от тях стига до най-високия ранкинг през 2012 – №354 в света. От L’Equipe твърят, че са го интервюирали и той, придружен от адвоката си, е отрекъл участието си в уговаряне на мачове.

Очаква се в близките дни да бъде оповестени повече подробности около скандала.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ