нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Олимпийският огън пристигна в Пекин

Getty Images

Олимпийският огън вече е в Пекин, след като пристигна от Атина за предстоящото зимно издание на Олимпийските игри, което започва догодина. В периода от 4 до 20 февруари атлети от цял свят ще бъдат в китайската столица, за да премерят сили в един от най-дългоочакваните в кариерата им спортни форуми.

Пекин на свой ред ще се превърне в първия град домакин на летни и на зимни Олимпийски игри – постижение, което ще отбележи в условията на глобална пандемия.

На церемония, проведена близо до Националния стадион, оформен като птиче гнездо и построен за Олимпиадата от 2008 г., лидерът на Комунистическата партия в Пекин, Цай Ци, премина с церемониалната факла до специален постамент, изграден за огъня, предаде „Ройтерс“.

Снимка: Getty Images

Той бе пренесен от Атина вчера с помощта на червен фенер, проектиран по подобие на артефакт от гробница на императорската династия Хан, управлявала Китай в продължение на векове.

Снимка: Getty Images

Днес огънят е в олимпийския парк в Пекин, а в началото на февруари 2022 г. общо 1200 души ще го пренесат през градовете Пекин и Джандзякоу, както и в област Янкин, локациите, където ще се провеждат състезанията. Маршрутът от обиколката на факлата в Китай е скъсен заради коронавируса.

още от Спорт