Отмениха Олимпийските игри

Отмениха Олимпийските игри

Отмениха Олимпийските игри

Олимпийските игри бяха отменени за първи път в 124-годишната им история заради световна пандемия, предаде „Ройтерс“. Престижното спортно състезание, което трябваше стартира на 24 юли в Токио, се отлага за лятото на 2021 година.

До дълго чаканото решение се стигна след разговор между японския премиер Шиндзо Абе и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. „Помолихме президента Бах да обмисли отлагане с около една година, за да направим възможно спортистите да играят в най-добрата си форма, както и за да е безопасно събитието за зрителите“, обясни Абе.

През последната седмица значителен натиск бе оказан върху президента на МОК, който настоятелно отказваше отмяна и призоваваше атлетите да продължават да тренират. Канада и Австралия оттеглиха участието си в състезанието, а Каори Ямагучи, един от членовете на Борда на директорите на Японския олимпийски комитет, бе сред хората, които поискаха отлагане на Олимпиадата.

По-рано този месец, на фона на разрастващата се пандемия от COVID-19, традиционният олимпийски огън бе запален в Гърция и пренесен до домакина Япония, но с много скромни церемонии, единствено в присъствието на официални лица. До момента страната е инвестирала над 12 млрд. долара.

Името на игрите, „Токио 2020“, остава непроменено.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ