нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пиронкова получи "уайлд кард" за основната схема на "Ролан Гарос"

Снимка: Getty Images

Цветана Пиронкова е една от осемте състезателки при жените, които получиха „уайлд кард“ за основната схема на „Ролан Гарос“. Това ù осигурява правото да се включи в турнира без да преминава през квалификации, въпреки, че е под №132 в ранглистата. Пиронкова се изкачи до тази позиция след класирането си на четвъртфинал през миналата седмица, но тя по принцип не ѝ даваше право на участие, без да се яви и на квалификации. Президентът на Френската тенис федерация Бернар Гуидичели и турнирният директор Ги Форже обаче са дали шанс на българката. 

С „уайлд кард“ при дамите в основната схема на "Ролан Гарос" влиза и Южени Бушар, която заедно с Пиронкова са единствените тенисистки, които не са от Франция.

Българската тенисистка се завърна след 3-годишна пауза заради майчинството и стигна 1/4-финал на US Open за първи път в кариерата си. На „Ролан Гарос“ най-добрият й резултат е четвъртфинал през 2016 г., когато отстъпи на Саманта Стоусър (Авл). Последното участие на Цветана в Париж бе година по-късно и тя загуби от Елина Свитолина (Украйна) във втория кръг. 

„Огромно благодаря на френската федерация и на „Ролан Гарос“, че ми дадоха страхотната възможност да играя направо в основната схема на турнира тази година. За мен е истинска чест и истинско щастие, че ще мога да се върна на тези свещени кортове. Специални благодарности на Българската федерация по тенис и на г-н Стефан Цветков за оказаната помощ по този въпрос“, написа Пиронкова в Instagram.

При мъжете „уайлд кард“ за основната схема на „Ролан Гарос“ получават общо 8 състезатели - шотландският тенисист Анди Мъри и още 7 френски представители. 

още по темата
още от Спорт