Прокуратурата разследва мача Верея-ЦСКА-София за черно тото

Прокуратурата разследва мача Верея-ЦСКА-София за черно тото

Прокуратурата разследва мача Верея-ЦСКА-София за черно тото

Прокуратурата се намеси в скандала с Верея. Футболният отбор от Стара Загора беше изхвърлен от елитното първенство заради съмнения за участие в черно тото.

Днес стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство по сигнал, изпратен след проверка, извършена от Главна дирекция „Национална полиция“ гр. София за това, че в началото на месец декември 2018 г. в гр. Стара Загора е била предложена на другиго облага, която не му се полага, за да повлияе на резултата на спортно състезание – футболен мач на ППФЛ  ФК „Верея“ – Стара Загора с ПФК “ЦСКА“ – София, администриран от спортна организация – Български футболен съюз (БФС).

Разследването е било възложено на ОД на МВР – гр. Стара Загора, като е определен двумесечен срок за провеждането му.

На 8 май дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа ФК „Верея“ (Стара Загора) с ефективно изваждане от състава на Първа професионална футболна лига. Комисията „Етика и феърплей“ сезира експертите от ДК за постъпило писмо от Експерта по почтеността към БФС с 5 броя извадки от анализи, предоставени от УЕФА, и констатирали сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи от страна на ФК „Верея“.

На 18.02.2019 г. футболният клуб вече получи финансово наказание от Дисциплинарната комисия по чл. 46, ал. 6, т. „б“ от ДП, но въпреки предприетите мерки, от УЕФА продължават да се получават сигнали за дейност с цел потенциална манипулация на резултати, с което се уронва престижът на българския футбол и администриращите го органи.

Допълнително БФС получи сигнали от интегрити офиса на УЕФА за нерегламентирано финансиране на ФК „Верея“ от страна на китайски граждани, свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани на бившата ОНД, разследвани за манипулиране на футболни срещи на местно ниво.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ