Проверяват къде е бил Джокович, преди да пристигне в Австралия

Проверяват къде е бил Джокович, преди да пристигне в Австралия

Проверяват къде е бил Джокович, преди да пристигне в Австралия

Австралийската гранична служба разследва дали Новак Джокович неправилно е декларирал, че не е пътувал и няма да го прави две седмици преди полета си за Австралия.

Повдигнати бяха въпроси за декларацията, попълнена от агент на тенис звездата, след като публикации онлайн показват, че той е бил в Белград на Коледа, преди да лети за Австралия от Испания през Дубай на 4 януари, предаде „Гардиън“.

Днес австралийският премиер Скот Морисън е получил обаждане от сръбския си колега Ана Бърнабич. Двамата са обсъдили ситуацията, като Морисън е подчертал, че граничните политики на страната му са недискриминационни, след като вчера съд реши, че визата на Джокович е отнета неправомерно.

Въпреки това съдбата на световния номер 1 в тениса сега е в ръцете на австралийския министър по имиграцията Алекс Хоук поради личното му правомощие отново да отмени визата и да депортира спортиста.

Всяко решение за анулиране вероятно ще бъде посрещнато от ново съдебно оспорване и искане за разпореждане Джокович да не бъде подложен на имиграционно задържане, за да може да участва в Откритото първенство на Австралия, където да опита да извоюва рекордна 21-ва титла от Големия шлем при мъжете. За да отмени визата, Хоук трябва да има основание, като например заплаха за обществената безопасност.

На 6 януари в интервю с граничните власти Джокович потвърди, че декларацията е попълнена от агента му. Снимка на тенисиста с хандбалиста Петър Джорджич, който е и негов съотборник, предполага, че на 25 декември Ноле е бил в Белград. Снимката е публикувана от португалския тенис репортер Жозе Моргадо.

Освен това е заснет да играе тенис по улиците на Белград във видео публикация в Instagram от 26 декември, която сега е свалена. Джокович пристигна в Мелбърн на 5 януари в 23:30 ч. местно време.

В австралийската пътническа декларация, подадена на 1 януари, е записан отговор „не“ на въпроса „Пътували ли сте и ще пътувате ли през 14-те дни преди полета си за Австралия?“. Към документа има и предупреждение, че предоставянето на невярна или подвеждаща информация е „сериозно престъпление“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ