Разследват за корупция член на Международния олимпийски комитет. Гласувал в полза на Токио

Разследват за корупция член на Международния олимпийски комитет. Гласувал в полза на Токио

Разследват за корупция член на Международния олимпийски комитет. Гласувал в полза на Токио

Само дни след отлагането на Олимпийските игри в Токио, бе подновено разследване за корупция срещу Ламин Диак – бивш член на Международния олимпийски комитет и бивш директор на Международната федерация по лека атлетика. Той е сред гласувалите за провеждането на събитието в японската столица.

Харуюки Такахаши, бизнесмен и член на Японския организационен комитет на Олимпиадата, разкри пред „Ройтерс“, че е осигурил подкрепата на сенегалеца чрез купуване на скъпи подаръци на Диак. Справка на „Ройтерс“ показва, че сред тях са часовник Seiko на стойност 46 500 долара и дигитални камери, които получателят определил като „евтини“.

Ден преди гласуването за Япония през 2013 година Диак е споделил пред представители на Африканския олимпийски комитет, че планира да подкрепи Токио, но не е опитвал да влияе върху техния вот.

Работата на Такахаши, който е бивш директор в една от най-големите рекламни агенции в света – Dentsu, включвала и лобиране пред други членове на Международния олимпийски комитет. Самият той получи от организацията 8.2 млн. долара, за да промотира кандидатурата на японската столица за Игрите. Така стана най-големият едноличен реципиент на средства от комитета, но отказва да коментира за какво е използвал средствата. Според Такахаши е нормално да предоставя подаръци като начин за поддържане на добри отношения с важни лица.

1.3 млн. долара е получила и неправителствена организация, собственост на бившия японски премиер и настоящ президент на Японския организацонен комитет, Йоширо Мори.

Разследване срещу 86-годишния Диак бе започнато от френската прокуратура още през 2015 година за вземане на подкуп за прикриване на положителни допинг тестове на спортисти. Той бе обвинен и за получаване на 2 млн. долара подкуп при избора на Рио де Жанейро за домакин на Летните олимпийски игри през 2016-а. От 5 години сенегалецът, който отрича деянията си, е под домашен арест.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ