Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рекорден награден фонд на Евро 2020

Снимка: Shutterstock

Наградният фонд на Европейското първенство по футбол, което това лято ще се проведе на територията на целия континент, ще бъде рекорден в историята - 371 милиона евро. Турнирът започва на 12 юни, а финалната среща ще бъде на 12 юли на „Уембли“.

Парите са със 70 милиона повече в сравнение с наградния фонд за Евро 2016. Всеки отбор, който се е класирал или ще се класира през баражите за финалите, ще получи в касата 9,25 млн. евро. Това се отнася и за България, ако премине двата етапа на баражите.

В групите пък всеки тим може да вземе максимум до 4,5 млн. евро заради премиите, които УЕФА дава: 1,5 милиона за победа, 750 хиляди евро за равенство. При това положение, ако бъдещият европейски шампион спечели всичките си мачове на първенството, максималната възможна сума е 34 млн. евро, отбелязва БТА.

Отделно от това отборите, които продължат във фазата на елиминациите, ще получат допълнителни бонуси. Така например всеки отбор, който се класира за осминафиналите, ще получи по още 2 млн. евро. Премиите за достигане на четвъртфинала са по  3,250 млн. евро, а за участие на полуфинал по 5 милиона от европейската валута. Новият европейски шампион ще получи още 10 милиона евро, а отборът, останал втори във финалния мач - 7 милиона. Допълнителните бонуси се изплащат за класиране на съответния етап от турнира, а не за победа, уточняват от УЕФА.

За разлика от Шампионската лига, където финансовите приходи може и да нямат съответствие в спортните резултати, на Европейското първенство е точно обратното. Колкото повече един отбор върви напред, толкова повече се увеличават постъпленията в касата на съответната федерация.

Като пример може да се посочи Евро 2016, където шампионите от Португалия взеха 25,5 милиона, а загубилият на финала отбор на Франция получи 23,5 млн. евро. Загубилите полуфиналисти Германия и Уелс прибраха съответно 18,5 милиона и 18 милиона. Но вероятно най-големият победител, а също така и най-щастлив отбор от Евро 2016 вероятно е самата УЕФА, която е обявила приходи от 830 млн. евро от всички източници. 

 

още по темата
още от Спорт
23
Неделя
Февруари