Рекорден награден фонд на Евро 2020

Рекорден награден фонд на Евро 2020

Рекорден награден фонд на Евро 2020

Наградният фонд на Европейското първенство по футбол, което това лято ще се проведе на територията на целия континент, ще бъде рекорден в историята - 371 милиона евро. Турнирът започва на 12 юни, а финалната среща ще бъде на 12 юли на „Уембли“.

Парите са със 70 милиона повече в сравнение с наградния фонд за Евро 2016. Всеки отбор, който се е класирал или ще се класира през баражите за финалите, ще получи в касата 9,25 млн. евро. Това се отнася и за България, ако премине двата етапа на баражите.

В групите пък всеки тим може да вземе максимум до 4,5 млн. евро заради премиите, които УЕФА дава: 1,5 милиона за победа, 750 хиляди евро за равенство. При това положение, ако бъдещият европейски шампион спечели всичките си мачове на първенството, максималната възможна сума е 34 млн. евро, отбелязва БТА.

Отделно от това отборите, които продължат във фазата на елиминациите, ще получат допълнителни бонуси. Така например всеки отбор, който се класира за осминафиналите, ще получи по още 2 млн. евро. Премиите за достигане на четвъртфинала са по  3,250 млн. евро, а за участие на полуфинал по 5 милиона от европейската валута. Новият европейски шампион ще получи още 10 милиона евро, а отборът, останал втори във финалния мач - 7 милиона. Допълнителните бонуси се изплащат за класиране на съответния етап от турнира, а не за победа, уточняват от УЕФА.

За разлика от Шампионската лига, където финансовите приходи може и да нямат съответствие в спортните резултати, на Европейското първенство е точно обратното. Колкото повече един отбор върви напред, толкова повече се увеличават постъпленията в касата на съответната федерация.

Като пример може да се посочи Евро 2016, където шампионите от Португалия взеха 25,5 милиона, а загубилият на финала отбор на Франция получи 23,5 млн. евро. Загубилите полуфиналисти Германия и Уелс прибраха съответно 18,5 милиона и 18 милиона. Но вероятно най-големият победител, а също така и най-щастлив отбор от Евро 2016 вероятно е самата УЕФА, която е обявила приходи от 830 млн. евро от всички източници. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ