Северна и Южна Корея изстреляха балистични ракети

Северна и Южна Корея изстреляха балистични ракети

Северна и Южна Корея изстреляха балистични ракети

Северна и Южна Корея тестваха балистични ракети днес, засилвайки експоненциално напрежението в региона. Пхенян първи задейства изстрелване и изпрати два снаряда във водите край източния бряг на Корейския полуостров в рамките на пет минути, съответно в 12:38 и 12:43 ч. местно време по данни на японската брегова охрана.

Тест последва и в Сеул около три часа по-късно. Там бе изстреляна ракета от 3700-тонна подводница. Тя е ударила точно целта си, съобщават от местното военно министерство, без да разкриват повече подробности. Президентът Мун Дже-Ин е присъствал, предаде CNN.

Развитието на оръжията на Южна Корея набира скорост, тъй като страната се опитва да се освободи от зависимостта от САЩ и да стане по-предпазлива около нарастващата ракетна програма на Северна Корея. През месец май Мун и американският президент Джо Байдън се договориха да прекратят 40-годишно двустранно споразумение, което ограничаваше обхвата и полезния товар на южнокорейските ракети.

По информация на страната нейната съседка Северна Корея е изстреляла две ракети, като те са изминали разстояние от около 500 км и са достигнали височина от 60 км. Това е първият подобен експеримент, откакто Джо Байдън стана президент на Щатите през януари.

Японският премиер Йошихиде Суга на свой ред осъди тестовете на Пхенян, наричайки ги „възмутителни“. По думите му това действие „заплашват мира и сигурността на нашата страна и регион“.

Севернокорейската армия представи две нови ракети на паради през октомври миналата година и през януари 2021 г., като една от тях анализатори определят като най-голямата в света – за да бъде транспортирана, трябва да се постави на камион с 11 оси. На Северна Корея ѝ е забранено да тества балистични и ядрени оръжия съгласно международното право.

За сравнение стандартната крилата ракета се задвижва от реактивен двигател, като, подобно на самолет, остава по-близо до земята, което я прави по-трудна за откриване. Повечето от тях не са проектирани да носят ядрени бойни глави. Балистичните ракети се задвижват само за малка част от полета им, като се изстрелват по пътека, която в някои случаи ги отвежда извън земната атмосфера и могат да се справят с по-тежък полезен товар, какъвто са именно ядрените бойни глави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ