нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швейцария разследва президента на ФИФА за корупция и връзки с главния прокурор на страната

Срещу президента на световната футболна асоциация ФИФА Джани Инфантино е започнато наказателно производство от прокуратурата на Швейцария.

Разследването е заради връзките на Инфантино с главния прокурор на страната Михаел Лаубер. Последният подаде оставка преди седмица именно поради съмнения, че е манипулирал разследване срещу ФИФА. През март тази година вътрешно дисциплинарно разследване на швейцарската прокуратура отри, че главният прокурор няколко пъти е лъгал на въпроси относно срещите с Инфантино и разследванията на висши ръководни лица от ФИФА през 2015 г. Лаубер все още е главен прокурор на страната, като последния му работен ден ще бъде 31 август, предаде Би Би Си.

Специалното разследване срещу главния прокурор на Швейцария Лаубер е открило, че той е злоупотребил с обществената си позиция, нарушавал е кодекса за сигурност на вътрешната информация, подпомагал е заподозрени лица, както и е подбуждал  други лица към извършване на подобни нарушения. Към момента отговорните за разследването прокурори вече са сезирали парламента на страната за отнемане имунитета на Лаубер.

Централата на ФИФА е в швейцарския град Цюрих.

Джани Инфантино е президент на ФИФА от 2016 г., след като през есента на 2015 г. предишният ръководител на организацията швейцарецът Сеп Блатер беше обвинен от американски прокурори в корупция и пране на пари, а големи рекламодатели като Кока Кола и Виза излязоха с обща позиция, с която настояха той да се оттегли.

още от Спорт