Спортните федерации у нас ще се финансират по нов начин

Спортните федерации у нас ще се финансират по нов начин

Спортните федерации у нас ще се финансират по нов начин

Стартира нова концепция за финансиране на спортните федерации у нас, предава Нова телевизия, цитирайки служебния ресорен министър Андрей Кузманов. 

По думите му, бъдещата програма ще се основава на несубективност. Ще има еднаква стартова субсидия за всички, а допълнителното финансиране ще се отпуска по няколко критерия.

По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни федерации и по 20 000 лв. неолимпийските по новата Програма за финансиране на спортните федерации. За първи път всички федерации ще имат средства, а не както досега само около 44 федерации да получават пари от ММС.

"Предвидили сме и по-голям бюджет за 2022 г. в сравнение с 2021 г. Спортът, за да има пари и да бъде удовлетворен, трябва да бъде държавна политика. Всяка федерация, олимпийска или неолимипйска, ще получи първоначално пари, които са регламенитрани в Програмата за финансиране на федерациите и след това по определени критерии се изчисляват точки и на базата на резултатите ще получат още средства", убеден е Кузманов. 

"В бюджета за 2021 г. не достигаха парите за премиите на олимпийците и осигурихме изцяло средствата с отпуснатите 3 млн. лв., които получихме чрез МС. Също така променихме наредбата и на паралимпийците – вдигнахме 3 пъти премиите им. За да ги компенсираме, защото промяната влиза в сила от 2022 г., сме предвидили допълнителни награди, които тази седмица ще им бъдат раздадени", каза Кузманов. Той допълни, че с решение на МС спортното министерство е получило още 1 030 000 лв., раздадени допълнително на федерациите, за да си завършат годината. С приоритет средства са дадени на федерациите по зимни спортове. 

Андрей Кузманов е оптимист за българското представяне на Игрите в Пекин и заяви, че колкото повече квоти спечелят нашите спортисти, толкова повече реални шансове има за отличия и успешно представяне.

Кузманов коментира и темата с базите на футболния ЦСКА и задълженията на клуба. "Ще поканим ЦСКА на разговори, за да видим какви са техните искания. Не може повече да се чака, ще се започне план за оздравяване на дружеството", коментира още министърът.

Спортният министър съобщи, че само от НАП се правят 15 проверки на ММС. Една е приключила, други 7 ще завършат до 2 седмици, а останалите 7 продължават. Очакват се официално от НАП доклади с резултатите. Също така е извършен планов одит на "Сердика спортни имоти" ЕАД и до дин ще започне одит на дружествата "Национална спортна база" и "Академика 2011". Към момента в ММС има и 3 проверки от Сметна палата.

По действащата вече Програма за кадрово осигуряване до момента няма нито един кандидат, добави министърът. Програмата осигурява една минимална месечна заплата на треньор в клуб, а срокът за кандидатстване е 17 декември. "България е с крачка напред по отношение на Европа за Двойната кариера на спортистите и завършващите спортни училища получават квалификацията помощник-треньор. Системата за оценяване е разработена с НСА", каза министър Кузманов.

Зам.-министър Яничка Труева съобщи, че по проекта "Разработване и внедряване на стандарти за качество при предоставяне на младежки услуги в България" ще се направи тестване в 7 областни младежки центъра в страната за стандарти. Така в продължение на 14 месеца те ще тестват тези стандарти и резултатите ще влязат като изискване за качество на всички младежки услуги. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ