Състезателките с висок тестостерон ще се съревновават с мъжете

Състезателките с висок тестостерон ще се съревновават с мъжете

Състезателките с висок тестостерон ще се съревновават с мъжете

Жените състезателки, които са с по-високи нива на тестостерон, ще са принудени да приемат лекарства за да регулират тестостерона в кръвта си, ако искат да се състезават наравно с другите жени или да се състезават наравно с мъжете, пишат световните медии.

Новите правила на Международна асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) ще влязат в сила на 1 ноември. Те ще обхванат първоначално състезания като бягане на 400 до 1500 метра. 

От новия регламент ще бъде засегната и двукратната олимпийска шампионка на средни разстояния Кастер Семеня от Южна Африка. Ако иска да се състезава с останалите жени, тя ще трябва да приема медикаменти за понижаване на тестостерона най-малко 6 месеца преди големи международни събития, олимпиади и световни първенства, а след това да продължи да приема лекарства, за да поддържа хормоналните си нива. 

"Не става въпрос за измама, нито че хиперандрогенните спортисти са мамили. Наша е отговорността като спортна федерация да осигурим равнопоставеност, да начертаем правилата за състезание", коментира президентът на IAAF, Лорд Коу. "Ние решаваме да имаме две класификации за нашите състезания - мъжки и женски. Това означава, че трябва да имаме ясни критерии относно конкуретоспособнстта за тези две категории. Винаги сме вярвали, че тестостеронът, естествено произведен или изкуствено вкаран в тялото, осигурява значителни предимства по отношение на ефективността."

Повечето жени, включително елитните спортистки, имат нивата на тестостерон от 0,12 до 1,79 наномола на литър, докато нормалната мъжка граница е от 7,7 до 29,4 наномола на литър.

С нива на тестостерона между 5 и 10 наномола на литър, от IAAF заявяват, че жените получават драстично предимство в ефективността, произтичащо от 4,4% увеличение на мускулната маса, 12% до 26% увеличение на мускулната сила и 7,8% увеличение на хемоглобина, транспортиращ кислорода в кръвта.

"Доколкото ни е известно, няма друга генетична или биологична черта, срещана в женската атлетика, която да носи толкова голямо предимство за представянето", се казва в регламентите, подкрепящите документа. Те са резултат от проучване, направено през 2017 г. и публикувано в британския вестник "Sports Medicine", което показва, че жените с повишени нива на тестостерон придобиват конкурентно предимство от 1,78% до 4,53% при състезания като бягане на 400 м, 400 метра с препятствия, 800 метра, хвърлянето на чук и гюле.

Международната асоциация на асоциациите по лека атлетика смята, че новите правила ще "запазят справедливата и значима конкуренция в женската класификация".

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ