Световната легенда в катеренето Алекс Хонълд с ново върхово постижение

Manager News

Живата легенда в екстремните спортове Алекс Хонълд, който придоби популярност и покрай спечелилия „Оскар“ филм “Free solo”, вдъхновен от неговата история, добави още един успех към спортната си слава, съобщи climbingguidebg.com.

Хонълд е покорил изключително труден спортен маршрут, категория 9а, който се намира в Mount Charleston и се нарича “Arrested Development”. 9а е една от трудните категории в спортното катерене според френската категоризация, където най-високата степен е 9c+.

Хонълд е атакувал за първи този маршрут преди години, но опитът тогава не е бил успешен. Маршрутът е изкатерен за първи път през 2013 . от Итън Прингъл.

Алекс Хонълд е идвал и в България като гост на „Банско Филм фест“. На 33 години Хонълд е смятан за един от най-великите катерачи в историята, като за върхово негово постижение се смята изкачването без въжета на 900-метровата скала Ел Капитан в националния парк "Йосемити". Той е единственият, успял да изкатери скалата по този начин, а историческото му постижение е поводът за създаването на документалния филм  “Free solo” ("Сам на скалата"), който окончателно утвърди статута му на световна звезда.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ