УЕФА извади ЦСКА в 99-та минута от жребия за Лига Европа

УЕФА извади ЦСКА в 99-та минута от жребия за Лига Европа

УЕФА извади ЦСКА в 99-та минута от жребия за Лига Европа

Странна игра на нерви за ЦСКА устрои в последни няколко дни УЕФА. След като в края на миналата седмица българският клуб изненадващо се появи в списъка с отборите за Лига Европа, днес, секунди преди началото на жребия за Лига Европа, Европейската футболни организация извади "червените" и вкара на тяхно място "Дунав" Русе.

Обратът с уж реабилитирането на ЦСКА бе неочакван, след като в края на май европейската футболна асоциация излезе с категорично становище, че червените" няма как да бъдат допуснати до евротурнирите през следващите два сезона, тъй като са регистрирани като нов клуб.

Миналия петък следобед, когато армейците ненадейно се появиха в списъка, УЕФА все пак остана уклончива и направи уговорката, че окончателното участие на клуба ще бъде потвърдено след юридическа процедура. Впоследствие спортният арбитраж в Лозана излезе с решение, че ЦСКА е легитимен участник в Лига Европа заради изданения от БФС лиценз. Това наложи тпочетният президент на ЦСКА Димитър Пенев спешно да лети за церемонията по тегленето на жребия, а футболистите - да заминат на подготвителен лагер.

Изваждането на клуба от Лига Европа е станало буквално в последния момент, без никакво предизвестие, стана ясно от първата официална реакция на ръководството му. "Днес, буквално минути преди началото на жребия УЕФА без никакво предизвестие извади ЦСКА от участие в Лига Европа. Клубът ще предприеме всички възможни мерки за защита на своите права и извоюваното на терена право на участие.", гласи първата разпространена позиция.

Малко по-късно последва и втора, от юридическия екип на клуба, която обвинява УЕФА в беззаконие. Ето пълният текст:

"Тази сутрин в Българският Футболен Съюз бе получено писмо подписано от Теодор Теодоридис (главен секретар на УЕФА). В него г-н Теодордис се позовава на решението от 29.05.2017 година, с което на ЦСКА се отказва изключение от правилото за „трите години“. На това основание г-н Теодоридис уведомява БФС, че ЦСКА не се допуска до турнира Лига Европа, като на негово място, според УЕФА, ще играе ПФК Дунав Русе.

Това писмо и позицията застъпена в него съставляват безпрецедента форма на недобросъвестно противоречие с позицията изразена от УЕФА в КАС от миналия петък. За да убеди КАС да не допусне предварителните обезпечителни мерки, УЕФА твърдеше в писмена форма, че решението от 29.05.2017 е преклудирано от издаденият от БФС лиценз, и че счита ЦСКА за участник в турнира Лига Европа. 

Към настоящият момент нито БФС, нито ЦСКА са получавали уведомление за започване на единствената  възможна легитимна процедура по преразглеждане на издадения европейски лиценз.

В процес е сезиране на КАС с искане за незабавни обезпечителни мерки, които взимат впредвид и откровеното беззаконие, което УЕФА си позволява. Срещу ЦСКА, така и неговите привърженици, е предприета абсолютно незаконна кампания.

С уважение: Първан П. Първанов, Джефри Кеслер, Дейвид Феер, Майкъл Степяк"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ