Васил Божков не атакувал държавата, а „некомпетентни политици“

Васил Божков не атакувал държавата, а „некомпетентни политици“

Васил Божков не атакувал държавата, а „некомпетентни политици“

Васил Божков хвърли „бомба“ на среща с феновете на "Левски" снощи, казвайки че ще спре финансирането на „Левски“, ако внесеният законопроект от Валери Симеонов и още шестима депутати бъде одобрен от парламента. Информацията от срещата "изтече" по неформални канали чрез любителско видео, пуснато от някои спортни сайтове. Едно от ключовите изречения от обясненията на Божков пред феновете е “Срещнете се Бойко Борисов, той може да бъде разубеден. На мен не ми вдига телефона. Трябват 5000-10 000 човека, а не 500. Вие знаете какво да правите...”

Ден след срещата, която разбуни спортните духове, компанията на Божков "Нове холдинг" излезе с официално изявление.

„В разговора си г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът създава опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес и е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК „Левски“. При неговото евентуално осъществяване, поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними“, се казва в позицията на "Нове холдинг".

Законопроектът предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това означава, че лицензите на „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор. В момента в България лиценз за лотария имат три фирми - Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков.  А „Националната лотария“ е генерален спонсор на „Левски“ от една година.

„Виждате, че подобрихме базата и имаме силен отбор. Имаме шанс за титлата и Купата на България. Ако нямам бизнес, няма как да давам пари. Това е положението“, бяха думите на Божков, които притесниха спортните агитки на „синия“ отбор.

В изказването си, босът на „сините“ пояснил, че държавата му взима бизнеса и иска да го фалира, а случи ли се това, няма как да дава пари за Левски. Той призовал феновете да се организират, за да не стане законопроектът факт и да поискат среща с премиера Бойко Борисов, защото на него не му вдигал телефона.

От „Националният клуб на привържениците на Левски“ не закъсняха с реакцията по темата и заявиха, че ще поискат среща с премиера Бойко Борисов. Феновете на отбора са категорични, че не желаят любовта им към „Левски“ да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния. И изразяват притесненията си от прогнозите, според които „бъдещите промени, касаещи дейността на някои от основните субекти, осигуряващи финансирането на нашия клуб, ще предизвикат неговата фактическа „смърт“ и той ще бъде закрит и ликвидиран“.

Каква ще бъде съдбата на отбора? И ще мине ли законопроектът за лотарийните игри на Валери Симеонов или ще се стигне до разискване на текстовете преди първото четене в зала, тепърва ще става ясно. Самият Божков даде срок на агитките да решат какво правят като ще очаква отговора им на нова среща между „Левски“ и феновете на отбора, която ще се проведе тази сряда на стадион „Герена“.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ