Япония ще отмени Олимпийските игри, ако пандемията не бъде овладяна

Япония ще отмени Олимпийските игри, ако пандемията не бъде овладяна

Япония ще отмени Олимпийските игри, ако пандемията не бъде овладяна

Пренасрочените Олимпийски игри в Токио ще бъдат отменени, ако до 2021 г. пандемията от COVID-19 не бъде овладяна. Това съобщи председателят на Организационния комитет на събитието в Япония, Йоширо Мори в интервю за „Никан Спортс“, цитирано от световните медии.

По думите му спортното състезание не може да бъде отложено за 2022-ра, ако заразата се разпространява още дълго и продължи да бъде заплаха през следващата година. „Олимпийските игри са били отменяни в миналото заради война. В момента се борим с недивим враг. Тези игри ще са по-ценни от всички други досега, ако успеем да спечелим битката“, заяви Мори.

Маса Такая, който е говорител на „Токио 2020“, опроверга евентуалната отмяна на събитието, твърдейки, че заключенията на председателя на комитета са въз основа на „неговото собствено мнение“.

Според директора на Японската медицинска асоциация, Йошитаке Йококура, без ваксина за COVID-19 организирането на игрите би било още по-предизвикателно. „Не казвам, че не трябва да се проведат, но ще бъде изключително трудно. Иска ми се да вярвам, че броят на заразените в Токио намалява. Но не се провеждат достатъчно тестове в Япония, затова е по-трудно да направим оценка“, коментира той.

Япония е инвестирала над 13 млрд. долара в провеждането на най-големия спортен форум и за да редуцира разходите, планира да обедини церемониите по откриването на Олимпийските и Параолимпийските игри на 23 юли 2021 година.

По данни на университета „Джон Хопкинс“ над 13 хил. души в страната са заболели от коронавирус, а смъртните случаи са над 385.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ