Женската тенис асоциация коригира точките за световната ранглиста

Женската тенис асоциация коригира точките за световната ранглиста

Женската тенис асоциация коригира точките за световната ранглиста

Женската тенис асоциация WТА ще въведе допълнителни корекции в системата за точкуване за ранглистата, която беше променена миналата година на фона на пандемията от коронавирус. Ранглистата традиционно работи на базата на спечелените точки в последните 52 седмици, но беше замразена през март миналата година, когато професионалният тенис беше спрян по време на пандемията.

WТА направи промени в системата преди възобновяването на турнирите през август, като позволи на играчите да запазят точките си, спечелени през последните 52 седмици поради отмяната на турнири и ограничения на пътуването, предава БНР. 

Според новата промяна играчите ще запазват ранкинг точките си от последните 52 седмици, но не повече от две години. Новата система ще влезе в сила от 5 април след турнира WТА 1000 в Маями.

"WТА работи съвместно със Съвета на играчите на през последните месеци, за да въведе подходящи промени в ранглистата, които да помогнат за завръщането към традиционната ранкинг система", заяви изпълнителният директор на асоциацията Стив Саймън.

Фенове и специалисти обаче критикуват начина на точкуване за ранглистата, като смятат, че той не е в тон с новата реалност и дава погрешна картина на женския тенис. Водачката в ранглистата Ашли Барти не е играла от 11 месеца, но запазва лидерската с позиция, благодарение на новата система за точкуване, която позволява на състезателите да пропускат турнири, без да губят точки. Австралийката не защитава титлата си на "Ролан Гарос" миналата година, но запази точките си, спечелени за първата й титла от Големия шлем от 2019 година.

Наоми Осака спечели US Open през 2020-а и Откритото първенство на Австралия миналия месец, но все още е зад Барти в ранглистата.

Критики имаше и към точковата система при мъжете, но АТР ще се завърне към традиционната система за спечелените точки в последните 52 седмици от август. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ