Златното момиче на българския шах Нургюл Салимова вече е гросмайстор за жени

Златното момиче на българския шах Нургюл Салимова вече е гросмайстор за жени. Гросмайстор е най-високото звание, което шахматист може да получи. Титлата се присъжда на най-добрите играчи на шахмат от международната шахматна асоциация.

Родната надежда представи България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия между 10 и 23 април 2019 г. Участието й бе финансирано от председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски, който осигури средства за пътуването, престоя и таксите за участие на талантливата българка.

Вече над 12 години д-р Врабевски инвестира в талантливи млади хора като Нургюл, с една цел - да бъдат мотивирани да развият и реализират потенциала си тук, в България.

Родената на 2 юни, 2003 година Нургюл Салимова е уникално явление на световната шахматна сцена. През 2015 година става световен шампион сред момичета до 12 години, а през 2017 – шампион на България, като поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. Спортната ни надежда държи и 1-вото място в световната ранглиста за девойки до 16 години.

Нургюл покри и третата норма за Woman Grandmaster, от който я деляха по-малко от 100 точки. Титлата ѝ гросмайстор е пожизнена.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ