Затвори

Жан-Пол Готие се оттегля, марката сменя концепцията

Френският дизайнер Жан-Пол Готие обяви своето оттегляне от модния подиум, предаде „Индипендънт“. Предстоящото му ревю на 22 януари ще е последното в 50-годишната му кариера.

С публикация в социалната мрежа „Туитър“ той увери, че марката с неговото име ще продължи да съществува с нова концепция. 67-годишният дизайнер ще се оттегли официално след Седмицата на модата в Париж през февруари, когато планира да празнува с приятелите си „до много, много късно“.

Готие е роден в парижките предградия през 1952 г. и е изцяло самоук – вместо да продължи образованието си в сферата на модата, той изпраща скиците си на редица стилисти, включително и Пиер Карден, който се впечатлява от таланта му и го наема на работа като асистент през 1970-а. Само 6 години по-късно Готие представя първата си изцяло самостоятелна колекция, а малко по-късно създава и собствената си модна къща. В периода 2003-2010 г. е творчески директор на марката Hermès.

Едно от най-емблематичните му творения са промените, въведени в дамския корсет, и конусовидният сутиен, който става популярен, след като Мадона го облича през 90-те години на миналия век. Част от проектите му разгледайте в галерията!

още от Стил