Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

От Ню Йорк до Париж, световната модна индустрия шие маски и защитни костюми

Снимка: Maja Hitij/Getty Images

Голяма част от модната индустрия не работи и остава силно засегната заради пандемията от коронавируса. Част от глобалните доставки за вериги са прекъснати, което насочва усилията на дизайнери, големи модни брандове и конгломерати в производство на маски и лични предпазни средства за по-засегнатите страни.

В САЩ, където здравните служители предупреждават, че запасите от медицинско оборудване може да са недостатъчни, въпреки че производството им се увеличава, медицински работници са принудени да използват повторно медицински предпазни маски и дори да правят свои собствени, съобщава CNN.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо отправи призив за помощ като обясни, че страната се нуждае от компании, които да бъдат креативни, за да осигурят решаващото оборудване, от което се нуждаят здравните работници.

На призива му беше отговорено с оферти производството на предпазни екипи от останали и неизползвани ресурси.

Един от първите, които се отзоваха, беше дизайнерът и възпитаник на „Project Runway“ Кристиан Сириано. „Щом губернаторът казва, че има нужда от маски, екипът ми ще помогне да произведем такива“, написа в Twitter той. „Имам пълен шивашки екип, който работи от вкъщи и може да помогне“.

Само няколко дни след публикацията, дизайнерът публикува видео, в което показва, че производството на маски за лице вече е в ход.

Непалският американски дизайнер Прабал Гурунг, който работи  в Ню Йорк, също предложи да помогне, заявявайки, че се надява не само да помогне с осигуряването с лични предпазни средства, но и да мобилизира своите партньори в опит да съживи производствтото и доставките.

Дизайнерът Брандън Максуел, който обличаше високопоставени фигури като Лейди Гага и Мишел Обама, обяви, че пренасочва ресурси към производството на дрехи за медицински работници.

Марката луксозни бански костюми Karla Colletto предлага фабриката си Вирджиния, а Los Angeles Apparel дари услугите на своята работна сила от 450 души за производство на маски за лице.

Производителят на престилки и кулинарни облекла Hedley & Bennett също в момента произвежда маски за работници на първа линия с помощта на дарения.

В Европа също има заявки за силен ангажимент в производството на маски и лични предпазни средства от някои от най-големите световни модни компании. H&M и Inditex, компанията майка на Zara, се ангажираха да насочат дейността си към производството на медицински консумативи.

Френският луксозен конгломерат Kering обяви, че две от неговите марки, Balenciaga и Yves Saint Laurent, се готвят да произвеждат маски от коприна. В същото време най-голямата марка в гупата - Gucci - се стреми да направи и дари 1,1 милиона маски и 55 000 медицински гащеризони на властите в тежко засегнатата от коронавируса Италия.

LVMH, компанията майка на Louis Vuitton и Christian Dior, наред с други, също използват глобалните си вериги за доставки, за да получат 40 милиона маски от Китай през следващите четири седмици. Мултинационалната компания ще финансира доставките за първата седмица.

Prada заяви, че е започнала производството на 80 000 медицински гащеризони и 110 000 маски по искане на властите в Тоскана.

Текстилната фирма Miroglio Group, която работи в модната верига за доставки от снабдяване с текстил до изработка на готови облекла, наскоро пренасочи своята дейност в региона на Пиемонт и миналата седмица достави първата си партида от 10 000 "хигиенични" маски от памук и еластан, които се перат за медицински работници, журналисти и неправителствени организации в Италия.

Компанията има за цел да завърши още 600 000 маски до средата на следващата седмица и вярва, че в крайна сметка може да произвежда до 100 000 маски на ден.

Производителите на парфюми са сред предприятията, които са преустроили съоръженията си, за да произвеждат средства за дезинфекция на ръце, които също са в недостиг.

още по темата
още от Свят