нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бижута с история

Той е млад предприемач, творец и експериментатор, но въпреки това е скромен. Прави дамите щастливи, но не защото е Дон Жуан, а защото златните накити, които създава, са истинско творение на изкуството, като пръстените с етно мотиви, които се превърнаха в хит на пазара. Сред тях са гривните с плетеница, както и брачните халки с цветето на съдбата или с български шевици. „Продавам мечти, които са на достъпна цена”, казва с чувство за хумор дизайнерът на бижута Денис Виденов, насред малкото си бутиково магазинче на бул. „Витоша” №70, в което влизат не само българи, но и много чужденци.

„Клиентът идва при мен със своята история и аз творя по нея. Събирам впечатления от разказите, от емоциите им и всичко това трябва да го пресъздам в красив пръстен. Особено горд съм с колекцията „Emotion”, която краси ръцете на шест различни жени. Идеята за нея дойде от един доволен клиент - дама, която след като видя зашеметяващия резултат, помоли нейният пръстен да не се копира повече. Така и направих. Всеки пръстен от тази колекция е изработен за определен клиент, а мотивите върху следващите модели са само надграждане на първоначалната идея”, разказва Денис. 

Едва започнали разговора за новостите в бижутерството, ни прекъсва млад мъж, който идва да провери поръчката си за годежен пръстен. Моделът е семпъл с малък диамант, разбира се, а младежът го държи в ръцете си и се усмихва, сякаш вече си представя как иска ръката на любимата си.

„Като бижутер-дизайнер мога да ви призная, че най-красивите и скъпи диаманти са блясъкът в очите на жената, когато тя е щастлива и усмихната. А още по-голям става той, когато получава скъпо бижу”, твърди Денис, който всеки ден сбъдва желанията на клиентите си и печели малко по малко доверието им. 

По думите му, процесът е сложен и когато не постига желания резултат, започва отначало. Често се случвало да работи до 3 часа през нощта, защото има поръчки, които трябва да направи в срок и не иска да разочарова клиентите си. А в магазина му има по малко от всичко – обеци, пръстени, колиета, висулки, различни по цвят, форма и сложност на изработката.

„Не прекалявам с кича, защото клиентите държат да носят бижутата си всеки ден. Най-трудно се изработват обеците, тъй като те стоят до женското лице и трябва да отговарят на редица изисквания – да са леки, удобни, да не са прекалено големи или малки, моделът да не е натрапчив за всекидневна употреба, и най-важното - да не наранят жената, ако тя забрави да ги свали преди да си легне. Като цяло жените предпочитат розовото злато, защото то се слива с цвета на кожата им. Едва след това се нареждат бялото и жълтото злато”, добавя дизайнерът на бижута. 

2020 година беше високосна, затова Денис Виденов добавял малки сребърни елементи в моделите си. А по случай Годината на железния плъх изпълнил корпоративна поръчка за 21 броя златни мишлета. Тенденциите за 2021-ва година, по думите му, са минималистични бижута с естествени камъни, както и бижутата със символно значение.

По този повод ни показва пръстена си, изработен по проект от 2017 г., който едва тази година по време на пандемията успял да завърши. Той е комбинация от злато и сребро с черен оникс, върху който е излят от злато кораба „Cutty Sark”. „Освен талисман, за мен този пръстен е символ на прогреса и усилната работа през годините. Затова реших, че е време да довърша моя пръстен”, обяснява Денис Виденов. 

Освен на новите модели, дизайнерът „вдъхва живот” и на стари семейни ценности. „Така хората успяват да съхранят всички хубави моменти, които преди време са изживели заедно с близките си и да си спомнят за тях в трудни житейски моменти”, обяснява Денис и разказва историята на клиентка, поискала пеперуда, останала й като спомен от нейната прабаба, да бъде използвана като елемент в ново, изискано бижу. 

„Често въвличам клиентите в процеса на работа. Мисля, че така е редно, особено когато стартираме от празен лист хартия до триизмерната му визуализация, пък и новите технологии го позволяват. Бижутата, освен материална стойност, са и храна за душата, изкуство. Опитвам се да уловя емоцията на човека, дошъл при мен, за да мога да я пресъздам в скуплтура от злато”, описва поетично Денис. 

При него, освен дамите, които са 70% от клиентите му, често се отбиват и мъже. Повечето от тях търсят насока за конкретно бижу, което би се харесало на дамата на сърцето им. „Хората търсят повече индивидуалност. Живеем в такова време, в което пренасищането на пазара е голямо, но клиентите ми знаят, че при мен могат да получат уникален дизайн. Не искам да подражавам на никого, затова целя да запазя тази автентичност на малкия бутиков магазин”, добавя дизайнерът на бижута Денис Виденов. 

Автор: Нели Тодорова 

още от Стил