Затвори

Под елхата: Ваучер за подарък от Европа

Shutterstock

Коледа е съвсем близо и ако още не сте купили подаръци за всички любими хора, помислете и за един доста практичен вариант - ваучер, благодарение на който всеки  може сам да реши каква изненада иска под елхата.  Възможно ли е да купите ваучери за подаръци от магазин в друга държава от ЕС? Кога изтичат подаръчните сертификати? Европейският потребителски център в България предоставя полезна информация, събрана с помощта на специалисти в мрежата на потребителските центрове в ЕС, Исландия и Норвегия.

Мога ли да купя ваучери от друга страна в ЕС?

Да, можете. Благодарение на края на неоправданото геоблокиране може да купувате стоки и услуги от търговци със седалище във всяка една държава от ЕС. Това важи и за ваучерите. Имайте предвид обаче, че продавачът не е длъжен да прави доставка до България, ако обикновено не го прави. В действителност - проблемът с доставката може да възникне при купуване на ваучери, но не и в случай на електронни талони. Заради това е добре първо да проверите съответната информация в Общите условия на сайта на магазина. Ако все пак се съмнявате, не се колебайте да попитате търговеца! Проверете и как стои въпросът с доставката на подаръка, който след това ще бъде „осребрен“.

Колко дълго важат ваучерите?

В повечето държави няма определен срок за валидност на ваучерите, определен нормативно, а зависи от търговеца. Обикновено тази продължителност се записва на самия талон. В Германия ваучерите най-често важат 3 години, в Латвия – 6 месеца или 1 година, в Гърция – от 3 до 6 месеца, в Унгария – ако няма изрично определена продължителност, то периодът е 5 години, а за Швеция – обикновено 10 години. Ако купите подаръчни сертификати от магазин в Норвегия – валидността е 3 г., освен ако изрично не е уточнено, че срокът е по-кратък. За Дания срокът също най-често е 3 години, но сумата за електронните ваучери може да бъде възстановена през първата година след изтичането на този срок. (продължава на следващата страница)

още от Стил