нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Sotheby's обяви търг за лилавия диамант "Духът на розата"

На снимката: колекция от редки диамантени пръстени, показана в Sotheby's на 22 октомври 2009 г. в Лондон, Англия /Getty Images/

В чистия свят на диамантите цветните камъни обикновено имат по-висока цена от останалите, особено поради тяхната рядкост. Изчислено е, че от всеки 10 000 добивани диаманта се получава само един цветен диамант. Само преди няколко дни известната къща Sotheby's обяви предстоящия търг на "The Spirit of the Rose" ("Духът на розата") - изящен камък от 14,83 карата, рейтинг IIA (най-големият от този вид) и светъл лилав цвят вътре, за който според специалистите може да бъде наддавано между 20 и 30 милиона евро.

Виолетовите диаманти, наричани още лилави или розови, са рядък каприз на природата. Цветът обикновено се определя от някакъв дефект или примес вътре в структурата му, засягащ неговата симетрия и причиняващ пречупвания по отношение на тона на светлината. Те са изключително редки и малкото, които са открити, обикновено идват от мини в Австралия или Русия.

Има няколко колекционери милиардери, които търсят този вид парчета на пазара, като "сигурно убежище", където да инвестират спестяванията си особено по време на криза, така че търсенето, а оттам и цената на розови диаманти стремглаво расте в последно време.

"The Spirit of the Rose" е добит като необработен диамант в едно от находищата, които руската компания ALROSA (една от водещите компании в света, бел. ред.) оперира в Република Саха (Якутия), в сибирската област. Повече от година е внимателно изрязан и полиран, за да се получи накрая това уникално бижу.

Скъпоценният камък ще бъде изложен преди продажбата му на различни места по планетата - в Хонконг (13-14 октомври), в Сингапур (20-21 октомври), в Тайпе (27-28 октомври) и в Женева (7-10 ноември) - градът, в който ще се проведе търгът. 

Източник: eleconomista.es

 

още по темата
още от Стил