нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Адвокатът на принц Андрю отхвърли твърденията за насилие над жена

Getty Images

Базираният в САЩ адвокат на британския принц Андрю настойчиво отхвърли исканията по гражданско дело на жена, която обвини сина на Елизабет II, че е извършил сексуално насилие над нея, която е била на 17, като оспори дали изобщо може да бъде заведено дело, предаде „Ройтерс“.

38-годишната Вирджиния Джуфре заяви, че инцидентът се случил преди около две десетилетия, когато финансистът Джефри Епстийн я малтретирал сексуално. Принцът обаче отрече обвиненията.

„Това е неоснователно, нежизнеспособно и потенциално незаконосъобразно дело“, обяви адвокатът на Андрю Бретлър по време на изслушване в Окръжния съд в Манхатън. По думите му е имало споразумение за съгласие, което ищцата е сключила в предходен съдебен процес, като по неговата сила херцогът на Йорк е освободен от всякаква потенциална отговорност.

Бретлър допълни още, че Джуфре не третира правилно Андрю съгласно британските закони и Хагската конвенция. Нейният адвокат Дейвид Бойс отхвърли това твърдение.

Съдия Луис Каплан насочи Бойс да предложи алтернативни средства за третиране на принца и отхвърли аргумента на Бретлър, че процедурите от конвенцията от Хага трябва да бъдат „изчерпани“, преди да се приложат американските.

61-годишният Андрю е приятел на самоубилия се сексуален насилник Джефри Епстийн, който бе обвинен в експлоатация на десетки момичета и жени. Принцът се оттегли от кралските си задължения и усети дистанцирането на благотворителни и други организации от него.

Според жалбата, подадена на 9 август, той е въвлякъл Джуфре в нежелан полов акт в лондонския дом на Гилейн Максуел, дългогодишна партньорка на Епстийн.

още от Светска хроника