Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Почина един от създателите на известния комикс „Астерикс“

Снимка: Pascal Le Segretain/ Getty Images

Един от авторите на известния комикс „Приключенията на Астерикс“ Албер Юдерзо почина на 92-годишна възраст, съобщава каналътМ6, цитиран от Нова.

Тъжната вест са съобщили от семейството му.

„Астерикс“ или „Приключенията на Астерикс“ е поредица от европейски комикси на Рьоне Госини и Албер Юдерзо, главен герой в които е галът Астерикс. Комиксът е публикуван за първи път във френско-белгийското списание „Pilote“ през 1959 година. Сюжетът е измислен от Рьоне Госини, художник е Албер Юдерзо. През 1977 г., след смъртта на Госини, Юдерзо продължава самостоятелно да издава комикси.

Поредицата проследява историята на малко галско село, което единствено удържа нападенията на римляните, завладяли почти цяла Галия. Селцето устоява на нападенията с помощта на магическа отваря, даваща необикновена сила на галите, приготвяна от друида Панорамикс. Главно действащо лице е Астерикс, който във всяко свое приключение е придружаван от приятеля си Обеликс и кученцето Идефикс. Много от сюжетните линии в комикса включват други народи и страни съществуващи през I век пр. Хр. – времето, в което се развива цялото действие.

„Астерикс“ е един от най-популярните френско-белгийски комикси, преведен на над 100 езика и популярен в много европейски страни. В България персонажите и историята имат широка известност, предимно от анимационните филми за Астерикс. 

 

още от Екран