Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Принц Хари празнува 35 години

Преди точно 35 години на входа на Бъкингамския дворец е поставено изявление с радостната вест, че в 16:20 ч. се е родил принц Хари, чието пълно име е Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор. Той е вторият син на престолонаследника принц Чарлз и принцеса Даяна Спенсър, брат на принц Уилям и шести наследник на британския трон.

Хари придружава родителите си на визити, откакто е само на няколко месеца, на 3 започва да посещава частната детска школа на Джейн Майнърс, а после и няколко мъжки училища – „Уедърби“, „Лудгроув“ и „Итън“. Тогава се заражда и страстта му към карането на ски, полото, мотокроса и ръгбито. В тийнейджърските му години папараците често го намират пред лондонските нощни клубове, дори има премеждия с тях, когато го снимат с костюма му за тематично парти, върху който има свастика.

След завършването си заминава за Куинсланд, Австралия, където работи в ранчо. През 2005 г. постъпва в Кралската военна академия „Сандхърст“. Положението му в обществото обаче пречи на това да отиде на мисия в Ирак на следващата година, понеже е определен като много желана мишена, която може да застраши живота на останалите войници. Затова и по-късно е изпратен тайно от обществото да участва във войната в Афганистан, а това е съобщено едва след като вече се е върнал във Великобритания. Отива повторно там, но тогава говорител на талибаните съобщава, че ще направят всичко възможно да го елиминират. С това през 2013-а военната му кариера приключва.

Оттогава принц Хари се занимава още по-активно с благотворителност и е патрон на няколко организации, сред които и военни. Не след дълго се появи новината, че неговата нова приятелка е актрисата от сериала „Костюмари“, Меган Маркъл. На 19 май 2018 г. двойката сключи брак в параклиса „Сейнт Джордж“ към замъка Уиндзор, а церемонията беше излъчена по целия свят. За двамата е характерно често да нарушават протокола – наскоро, по време на визита, първо Меган, а после и Хари, си позволиха сами да затворят вратите на автомобилите при слизане, което веднага предизвика критика в социалните мрежи.

А освен със съпругата си, принцът ще сподели днешния празник и с 3-месечния си син Арчи – първото кралско бебе от смесена раса от XIX век насам.

Автор: Габриела Беличовска

още от Светска хроника