Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Продадоха за 12 млн. долара картина от Рембранд с пръстовите му отпечатъци

132

Снимка: Sotheby's

Редкият и малко известен на широката публика "Етюд на глава на младеж" от Рембранд (1606 - 1669) стана най-скъпият лот на търга на Сотбис в Лондон, след като бе продаден за 9,48 милиона британски лири (12,1 милиона долара), при прогнозна продажна цена от 8 млн. долара, съобщава ТАСС.

Картината, нарисувана с маслени бои върху дъбова дъска, е с размери 25 на 20 см. Специалисти отбелязват, че това е една от 7-те скици от Рембранд, изобразяващи Исус като юноша. Свързаният с търга огромен интерес се дължеше на факта, че върху първичния слой на картината са открити два пръстови отпечатъка, които по оценка на експерти, вероятно са оставени от Рембранд.

"Откриването на пръстовите отпечатъци е още едно доказателство за скоростта, с която вероятно е била извършена работата и дава свеж поглед към сложната и бърза техника на Рембранд", споделя научният изследовател Ван де Лаар, цитиран от The Guardian. Техниката, позната като "десетте отпечатъка", включва допълнителни бои и слоеве, които се полагат бързо един въръ друг преди да изсъхне подложката. Произведението е създадено около 1655 г., а моделът, който вероятно е един от младите евреи, живели в квартала на художника в Амстердам, бил избран заради поразителната му прилика с Исус.

Констатацията за пръстовите отпечатъци бе публикувани за първи път миналата година. Те са открити, когато етюдът е изследван, преди да бъде изложен в Лувъра, а в последствие и във Филаделфия и Детройт, САЩ. Направени са рентгенови и инфрачервени снимки, както и пигментен анализ. 

Преди да бъде показана в Лувъра, картината стоеше скрита от десетилетия в частна колекция, казат от Сотбис.

Общата сума на продадените лотове надхвърли 30,2 милиона британски лири (39,5 милиона долара), като 86 на сто от изложените на търга произведения на изкуството намериха купувачи. Два портрета на децата на крал Карл Първи, нарисувани от Антонис ван Дайк (1599 - 1641), бяха продадени съответно за 2,6 милиона лири (3,3 милиона долара) и 790 хиляди лири (1 милион долара), съобщва БТА.

още по темата
още от Светска хроника
26
Петък
Април