Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Теодосий Спасов поема към Антарктида, готви албум с музика от Ледения континент

Снимка: Официалния сайт на Теодосий Спасов 

Теодосий Спасов (кавал) и Християн Цвятков (китара) ще заминат за българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, за да създадат албум с музика от Ледения континент. Те ще отпътуват на 20-и януари по покана на проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на ежегодните полярни експедиции на страната ни.

„Пътуването до Антарктида е сбъдната мечта и за мен, за която смело и тайно съм мечтал. Надявам се, че това отново ще е пътуване към самия мен, както по време на концерта, който изнесохме на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест преди близо 20 години“, сподели Теодосий Спасов пред БНР. Припомняме, че виртуозният музикант е част от групата с български музиканти, които през 1996 година изнасят най-високия концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите Гинес.

Спасов сподели, че няма подробен план за реализирането на музикалния проект на Антарктида, но със сигурност ще запише автентични звуци от най-южния континент на планетата.

„Създаването на музиката ще стане още по време на пътя, когато с Християн Цвятков ще изострим сетивата си и ще анализираме нашите впечатления. При всички случаи ще има записани и автентични звуци от там, които ще включим в албума, който предстои да издадем. Имаме намерение да влезем и в студио, където ще се роди идеята за формата на албума. Ще поканим и музиканти и с техния талант ще пресъздадем още по-широка палитра на света, който сме усетили на Антарктида“, каза още Теодосий Спасов.

„Винаги съм мечтал на Антарктида да бъде представена и музиката наред с всички изкуства, които нашите творци са създали там. Много съм щастлив, че през 2020 г. ще дадем началото на нещо, което е уникално. Така ще бъде изпълнена една от моите мечти световноизвестен музикант като Теодосий Спасов чрез своето изкуство да усети този невероятен континент с най-чистата природа. Не знам някой да е композирал музика на Антарктида досега и се радвам, че по този начин ще пренесем българския фолклор и душевност на най-запазеното място на нашата планета.“, каза проф. Пимпирев преди заминаването за полярната ни база.

Цялото пътуване ще бъде отразено от камерата на Румен Василев, който е единственият оператор, заснел кадри за игралния филм „Писма от Антарктида“ на Белия континент.

Проф. Христо Пимпирев ще пътува с българските музиканти, които ще се присъединят към 28-ата полярна експедиция на България. Те ще гостуват на полярните бази на Китай, Русия и Чили. 

 

още от Светска хроника