нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гърция е в 24-часова национална стачка

Снимка: Getty Images

В Гърция днес започна 24-часова национална стачка, организирана от Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) по повод Международния ден на труда 1 май, предадоха гръцки медии. Тя се провежда днес, тъй като 1 май 2021 г. съвпадна с Велика събота преди православния Великден, предава БТА. 

От 6 ч. тази сутрин стачкуват журналистите, работещи във вестници, списания, в радио станции, телевизии, онлайн медии. Не стачкуват само тези, които отразяват стачката и ситуацията, свързана с борбата срещу разпространението на COVID-19 в страната. Решението за стачката на служителите в медиите бе взето от най-големия синдикат на журналистите в страната - ESIEA, и асоциациите, които си сътрудничат с него. 

От синдиката искат стабилна работа за всички с равни права, достойни заплати и пенсии, безплатно здравеопазване, действащи мерки за борба с безработицата, свободни действия на профсъюзите без намеса на държавата и др. 

Шофьорите на автобусите от градския транспорт и метрото заявиха, че стачкуват днес и ще работят от 9 ч. до 21 ч. Линиите на метрото 2 и 3 също ще бъдат отворени само от 9  до 21 часа, но няма да се обслужва маршрутът от и до летището в столицата. Няма да има трамвайни услуги от 12:00 до 16:00 часа, а влаковете и градската железопътна линия няма да се движат в цяла Гърция. 

Междувременно от Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) обявиха, че няма да провеждат демонстрации. На 6 май се планират още стачни действия и големи демонстрации, които ще бъдат организирани от синдикатите ПАМЕ и АДЕДИ. В четвъртък метролиниите 1, 2 и 3, както и трамваите няма да работят през целия ден поради денонощна стачка, обявена от техните синдикати. 

още от Свят