нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

31 млн. души са изпаднали в крайна бедност заради пандемията

Снимка: Getty images

Продължаващата пандемия от COVID-19 тласна към бедност нови 31 млн. души по света, изтривайки четиригодишен напредък в борбата с елиминирането на бедността. Това става ясно от годишен доклад на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, цитиран от Си Ен Би Си.

Докладът, който разглежда глобалния напредък в осигуряването на достъп до ваксини, намаляването на бедността и други здравни въпроси, е установил още, че пандемията е довела до сериозно намаление на рутинните ваксинации при децата, до задълбочаване на неравенството в образованието между бедните и богатите държави, както и на неравенството в здравните грижи.

Докладът от 63 страници призовава световните лидери да направят дългосрочни инвестиции, нужни за разработването и производството на ваксини, както и за подобряването на инфраструктурата на общественото здравеопазване, най-вече в страните с ниски доходи, където много хора не са успели да избегнат някои от най-тежките ефекти от пандемията.

„Пандемията от COVID-19 донесе със себе си значителен обрат на напредъка, постигнат в редица световни здравни инициативи“, коментира главният изпълнителен директор на фондацията Марк Сузман.

„Вместо десетки милиони хора да бъдат извадени от крайна бедност, още 31 млн. изпаднаха в такава“, коментира той, като добави, че се вижда стагнация на напредъка и при други показатели, особено в образованието.

COVID-19, който бе засечен за първи път в Ухан, Китай, в края на 2019 г., парализира икономическата дейност в глобален мащаб и остави рекорден брой хора без работа, след като правителствата по света бяха принудени да въведат редица мерки за ограничаване на разпространението на болестта.

Световните здравни експерти се опасяват, че икономическото въздействие може да се влоши. Степента на ваксинация остава ниска в много части на света, като в същото време се появяват и нови варианти на вируса, принуждаващи държавите да връщат противоепидемични мерки. Същите тези мерки стават все по-непопулярни заради ефекта, който оказват върху бизнеса.

В световен мащаб са поставени около 5,5 млрд. ваксини срещу COVID-19, като около 80% от тях са отишли при страни с високи или средни доходи, сочат данни на Световната здравна организация.

Делът на хората по света, които живеят в крайна бедност (под 1,90 долара на ден), е намалял от 37% на 9% през последните две десетилетия. Понижаването на този дял обаче е в застой, като той може да остане на настоящите си нива през идните години, докато вируса все още се разпространява.

Този проблем е най-осезаем в страните с ниски доходи, където са поставени по-малко от 1% от всички дози ваксини срещу COVID-19, споделя Сузман.

„Тъй като голямата част богатите страни могат да се похвалят с високи нива на ваксинация, повечето от тях ще постигнат възстановяването на доходите на глава от населението до равнищата отпреди кризата още тази година“, коментира той.

Според доклада съществува риск богатите страни и общности да започнат да гледат на COVID-19 като на друга „епидемия на бедността“ и да считат, че вируса „не е техен проблем“.

още по темата
още от Свят