нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

50 процента от профилите във Facebook са фалшиви?

Снимка: Guliver / Getty Images

Нов доклад твърди, че над половината от месечните активни потребители във Facebook всъщност са фалшиви профили. Той е дело на Арън Грийнспан, критик на социалната мрежа, пише Mashable.

Според него компанията не разполага с прецизен метод, посредством който да измерва действителната си потребителска база. Или с други думи – акаунти, принадлежащи на истински хора. Съответно Facebook значително преувеличава месечните си активни потребители.

Грийнспан е бивш съученик от Харвард на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг. През 2009 г. Adweek обяви, че той и Facebook са постигнали „поверително споразумение във връзка със спор за търговската марка на термина The Face Book”. Новият доклад на Грийнспан обаче излиза извън границите на този стар проблем.

„Фактът е, че Facebook не знае как, нито пък ще може да изчисли точно за в бъдеще, колко точно фалшиви акаунта има – твърди докладът. Като се вземат предвид всички тези фактори, ние можем да определим, че 50 процента или повече от сегашната месечна потребителска база в социалната мрежа всъщност е фалшива.“

Facebook, разбира се, оспорва анализа на Грийнспан. „Той е категорично грешен. Отговорното съобщаване на данни означава да се съобщават и конкретни факти, дори и когато става дума за фалшиви акаунти“, заяви говорител на социалната мрежа.

Малко след като докладът на Грийнспан бе публикуван, акциите на Facebook паднаха на 24 януари.

още по темата
още от Свят