Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

862 хил. долара - цената на бягството на Карлос Гон от Япония

Снимка: Guliver / Getty images

Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон е превел повече от 862 хил долара на компания, ръководена от един от двамата души, които са му помогнали да избяга от Япония в Ливан, твърди прокуратурата на САЩ, цитирана от Ройтерс.

Според американските власти мeждy 9 и 25 oĸтoмвpи Гон е прехвърлил парите на компанията Рrоmоtе Fох от банкова сметка в Париж на два транша от по 540 и 322 хил. долара. Компанията е управлявана Питър Тейлър, чиито баща Майкъл е бивша „зелена барета“ от специалните части. Двамата бяха арестувани в САЩ през месец май по искане на японското правителство. Властите в Токио отправиха официално заявление за екстрадиция на американци , за които се смята, че са  организирали  бягството на Гон.

Новината идва едва ден, след като те са подали молба да бъдат освободени под гаранция. От прокуратурата обаче са посочили, че те разполагат със средства, които могат да им позволят да се укрият от правосъдието, поради което трябва да останат под стража.

Според прокуратурата на Япония Гон е срещнал мъжете в хотел в Токио, след като избягал от домашния си арест. Двамата мъже са прекарали бившият шеф на Renault-Nissan международно летище в куфар за музикални инструменти, който не е бил проверен. Бягството е било извършено с частен самолет, първо да Истанбул, а след това и до Бейрут, където Гон е под домашен арест и до днес.  

Ливан няма споразумение за екстрадиция с Япония.

още по темата
още от Свят