Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

91 медици от Архангелск изследвани за радиация, не знаели, че лекуват облъчени от взрива на руския полигон

Shutterstock

Лекарите от областната болница в Архангелска болница не са били предупредени, че настанените при тях пострадали от ядрения взрив на военния полигон край Северодвинск са заразени с радиация. Това съобщава независимото издание The Moscow Times, като цитира източници от болницата. По думите им, нито от ръководството на болницата, нито от Министерство на здравеопазването е било издадено предварително предупреждение, така че медиците да предприемат превантивни мерки за собственото си здраве и за останалите болни. Впоследствие започнали да се съмняват, че става дума за нещо сериозно.

Според изданието, при един от медиците, участвал в оказването на първа помощ на пострадалите е открит радиоактивен изотоп в мускулната тъкан.

Руското министерство на здравеопазването обаче категорично отрича това и цитира данни от приключили обостойни изследвания на 91 души от персонала на болницата, разпоредени от министъра на здравеопазването Вероника Скворцова.

„Не са открити превишени норми на радиация при нито един от изследваните общо 91 медицински специалисти от Областната болница в Архангелск“, се казва в изявление на министерството. Изследванията са били проведени от 8 до 16 август във федералната медико-биологична агенция, уточняват още от ведомството.

Вризвът на военния полигон край Северодвинск стана на 8 август. Петима видни учени от Росатом загинаха, както се оказа впоследствие, при изпитание на ново оръжие. Руските власти признаха впоследствие, че в този ден е било регистрирано превишаване на допустимите норми на радиация от 4 до 16 пъти.

 

още по темата
още от Свят
28
Петък
Февруари