нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Алексей Навални се връща в Русия тази седмица

Shutterstock

Алексей Навални ще се върне в родната си страна на 17 януари за първи път след отравянето му с невропаралитичния агент „Новичок“ миналата година.

От август 2020 г. насам руският опозиционер пребивава в Германия, където бе преместен за лечение два дни след изпадането му в кома по време на вътрешен полет от Томск към Москва.

„Въпросът „да се върна или не“ никога не е стоял пред мен, защото никога не съм си тръгвал“, обясни Навални в публикация в социалната мрежа Twitter.

 

 

Блогърът обвини Кремъл и Владимир Путин за атаката срещу него, докато оттам настоятелно отричат да имат общо. Тогава руският президент заяви, че ако спецслужбите са искали да убият Навални, са щели да го „свършат“.

Съвместно разследване по случая, направено от CNN и сайта за разследваща журналистика „Белингкат“, доказа участието на агенти на руските тайни служби в инцидента. Самият Навални се свърза с един от тях, Константин Кудрявцев, представяйки се за високопоставен служител от Съвета за национална сигурност на Русия. Той поискал подробности за акцията, а всички те са записани във видео, озаглавено „Обадих се на убиеца си. Той си призна“, което опозиционният лидер сподели в официалния си канал в платформата YouTube.

От 45-минутния разговор става ясно, че е в бельото на Навални е поставен „Новичок“, който някак е бил внесен в хотелската му стая през нощта, по време на престоя в Томск.

 

 

За наличието на невропаралитичния агент потвърдиха и независими лаборатории в Германия, Франция и Швеция.

Случаят доведе до санкции от страна на Европейския съюз срещу руснаци, както и такива от Русия към европейски представители.

През ноември мъже с униформи влязоха в офисите на Навални в Москва, а около месец по-късно Федералната затворническа служба го обвини, че с напускането на страната е нарушил условна присъда, която изтърпява от 2014 г. насам и изтича на 30 декември 2020-а.

още от Свят