нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цената на златото навлиза в бичи пазар, тепърва ще се изстреля още нагоре

Скоростта, с която златото прехвърли за първи път в историята си котата от 2000 долара за тройунция, накара много от наблюдателите да се опасяват от неминуема корекция на цената надолу. Но много анализатори прогнозират, че това е само началото, тъй като кризата от коронавирус ще кара инвеститорите да търсят сигурност под формата на кюлчета.

От началото на годината златото поскъпна с близо 500 долара или 34%, което го прави един от най-добре представящите се активи. Само през последните 2 седмици поскъпването беше с 200 долара.

„След като бариерата от 2000 долара беше премината, инвеститорите трябва да променят своите отправни точки и промените ще са към по-висока цена. Навлизаме в бичи пазар“, смята Фредерик Паницути, представител на MKS швейцарска компания, която търгува със злато.

Мащабите на интереса са огромни. Според Световния съвет на златото борсово търгуваните фондове са добавили управляваните от тях активи 922 тона злато на стойност от 60 млрд. долара само през тази година. Инвеститорите гледат на златото като добро място за съхранение на стойността на своите средства по време на криза. Другите два подобни актива – американските държавни ценни книжа и американския долар – тази година не изпълняват тази функция и поевтиняват поради голямото разпространение на вируса в САЩ и силния спад на американската икономика и високата безработица там.

„Докато централните банки печатат пари, за да съживят икономическата активност, цената на златото ще върви нагоре“, смята анализатора на германската Commerzbank Карстен Фрич. Това е така, защото очакванията за по-висока инфлация ще натисне доходността от облигациите надолу.

„Основната причина е, че не златото не може да се печата, не може да се създаде изкуствено, така че то ще запази стойността си“, обяснява Майкъл Хюсън от CMC Markets.

Прогнозата на Bank of America е за 3000 долара в следващите 18 месеца.

Не всички смятат така обаче. В Азия инвеститорите вече се отдръпват от златото заради високата му цена. Някои анализатори смятат, че неговото поскъпване е временно събитие. „Това е пазар, срещу който е добре да се заложи, а не да се подкрепи. Цената ще търпи корекция и не вярвам да достигне повече от 2300 долара на тройунция“, коментира Джанклаудио Торлици от T-Commodity.

“Защитата, която златото дава на портфолиото на инвеститорите, просто стана прекалено скъпа“, добавя Карстен Менке, анализатор от Julius Baer.

още от Свят