Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Антонио Гутериш: Светът страда от дефицит на доверие

103

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Снимка: Guliver/ Getty images

Светът "страда от тежка форма на "разстройство, свързано с дефицит на доверие" - с тези думи започна днес речта си пред сесията на Общото събрание на ООН генералният секретар на Организацията, Антониу Гутериш, предаде предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на ООН нарисува мрачна картина, като открои увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването на сътрудничеството между тях и "крехкото" доверие в международните институции.

Демократичните принципи са "под обсада", сега  повече от всякога, се нуждаем от мултилатерализъм, тъй като светът става "все по-хаотичен", предупреди още той.

Президенти, министър-председатели, монарси и водещи министри от 133 държави са заявили участие на едноседмичната сесия. Сред тях има радетели за международен ред, както и популистки лидери като президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Полша Анджей Дуда и италианския премиер Джузепе Конте, посочи АП. В откриването на Общия дебат на 73-та сесия на Общото събрание на ООН участва и българският премиер Бойко Борисов. Тази година основната тема на дебата е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.

Откривайки шестдневните дебати на 193-те държави членки на световната организация, генералният секретар изтъкна още, че и в Съвета за сигурност на ООН разделенията са сериозни. Държавни лидери като Тръмп и Ердоган не закъсняха да потвърдят думите му. Ердоган напусна залата на Общото събрание в момента, в който американският президент започна речта, въпреки, че по програма трябва да говори след него. От своя страна, Тръмп постави организаторите в неловка ситуация, като закъсня за изявата си и се наложи спешно преформатиране на реда на изказванията. Президентът на САЩ трябваше да говори втори на днешната сесия след бразилския държавен глава Мишел Темер. Но след словото на Темер настъпи неловка пауза, докато служителите на ООН подготвяха подиума за планирания да говори трети президент на Еквадор Ленин Морено, който е в инвалидна количка. Кортежът на Тръмп пристигна докато Морено говореше, предаде БТА. В типичния си ултимативен стил Тръмп заяви от трибуната на Общото събрание, че иранците нямат избор и трябва да се променят, преди да може да се проведе среща с тях, но в бъдеще очаква страхотни отношения с Техеран, предаде Ройтерс.
"Няма да се срещна с тях, докато не променят подхода си. Това ще се случи. Мисля, че нямат избор. Очакваме да имаме страхотни отношение с Иран, но това няма да стане сега", каза той.

още от Свят
27
Четвъртък
Юни