нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Антониу Гутериш: Светът има нужда от нов социален договор

Getty Images

Ако има една дума, която обобщава света днес, това е „чупливост“ – във взаимоотношенията с околната среда, с пандемията от COVID-19 и в геополитиката. Това заяви генералният секретар на Организацията на обединените нации, Антониу Гутериш, по време на специалното си обръщение в първия ден от Световния икономически форум в Давос, който тази година се провежда изцяло онлайн.

По думите му светът се нуждае от „нов социален договор“ между правителства, народи, граждански общества, бизнес и т.н., което ще позволи на хората да живеят достойно, а качественото образование и дигиталните технологии трябва да са двете големи възможности и изравнители на договора.

 

 

Климатичните промени

Генералният секретар наблегна и на темата за климатичните промени. „Човечеството води война с природата. Това е самоубийство. Природата винаги отвръща на удара – и вече го прави с нарастваща сила и ярост“, каза Гутериш. „Човешките дейности са в основата на нашето спускане към хаоса… Сега е моментът да трансформираме отношенията на човечеството с природния свят и помежду си“, призова той.

Потенциално решение на проблема е създаването на „глобална коалиция за нулеви емисии, които покрива поне 90% от населението“.

Лидерът на ООН възложи големи надежди на предстоящата конференция за климатичните промени, която ще се проведе през ноември в шотландския град Глазгоу.

Пандемията от COVID-19

Според Гутериш ваксините трябва да бъдат достъпни за всички хора по света, а не единствено за населението на развитите държави.

„В момента има ясна, реална опасност от мутации на вируса, които да го направят по-предаван, по-смъртоносен и по-устойчив на съществуващите ваксини, и ние трябва да действаме бързо. Капацитетът на ваксините по целия свят трябва да бъде значително увеличен, лицензите трябва да са на разположение и трябва да се осигури достъпност“, обясни той.

„Ваксините трябва да се разглеждат като глобални обществени блага“, смята генералният секретар.

 

 

още от Лица