Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Австрия също намалява ДДС-то диференцирано, но добавя и медии

Снимка: Shutterstock

Австрийското правителство възнамерява да намали данък добавена стойност на храните и напитките в заведенията за обществено хранене, на билетите за културни събития, но и за средствата за масова информация - сектори, които са силно засегнати от коронавирусната криза. Решението за това беше съобщено на пресконференция от министъра на финансите Гернот Блюмел, министъра на културата Елизабет Кьостингер и държавния секретар на културата Андреа Майер, информира БТА.

В заведенията за обществено хранене данък добавена стойност се намалява от 20% за храните и 10% за напитките. Миналия месец бе намален данъкът за безалкохолните, а сега намалението обхваща всички напитки.

Срокът на действие на мярката, която се въвежда с цел подпомагане на икономиката, е от 1 юли до 31 декември тази година. Обемът на помощта възлиза на 700 милиона евро.

Подкрепата от правителството ще обхване и всички организации от областта на културата и изкуството, театри, кина, концертни зали, музеи. Вестниците и други периодични издания, както и книгите също ще бъдат облагани временно с 5% ДДС.

Все още не е ясно какво ще бъде облекчението за потребителите. Не се знае и кои от предложенията ще бъдат приети от Европейската Комисия. Очаква се подробностите да бъдат оповестени следващата седмица. 

още по темата
още от Свят